avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Lampa cu raze ultraviolete in magazine de copii 7+
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Lampa cu raze ultraviolete in magazine de copii 7+

Am descoperit un joc la un magazin (face parte dintr-un lant de magazine) care contine o lampa cu raze ultraviolete care daca o indrepti spre ochi poate afecta grav vederea.

Pe cutie scrie 7+ insa pana si eu am aprins-o fara sa citesc instructiunile. Apoi am stins-o cand am vazut ca e violet lumina. De aici deduc ca este foarte periculoasa pentru copii. Indiferent ca scrie pe ambalaj sau nu, asa ceva nu ar trebui sa se considere o jucarie pe care sa o poti lasa la indemana copiilor. La 7 ani sunt cu capul in nori, uita, nu sunt maturi sa inteleaga la ce se expun, chiar mi se pare revoltator.

Eu as vrea sa raportez acest lucru insa voiam sa va cer sfatul, daca am vreo sansa sa blochez distribuirea acestei jucarii, sau daca imi bat capul degeaba. Daca da, as vrea sa stiu ce pasi ar trebui sa urmez, unde ar trebui sa merg prima data. La protectia consumatorului? La magazin? La avocat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: maximeuan , utilizator 18:47, 30 Martie 2017
De unde stiti ca lampa chiar emite UV? Ochiul uman nu poate percepe radiatia UV!
Faptul ca lumina este violet nu inseamna in mod neaparat ca emite si ultraviolet (UV).
Ca sa fiti convins ca acea sursa emite UV faceti un test simplu. Luati o bancnota si luminati-o cu acea lampa. Daca se vad elementele de siguranta UV - firisoare colorate fluorescente dispuse aleator atunci da lampa emite UV. Daca nu apar atunci nu e nici o problema.
Pe spatele cutiei scrie:

Acest produs include o sursa de lumina intensa (lampa cu raze ultraviolete) Nu priviti direct inspre aceasta cu ochiul liber sau prin dispozitive optice, deoarece vederea poate fi afectata grav.

Nu indreptati lampa aprinsa spre propriul corp sau spre alte persoane si nu expuneti pielea la actiunea continua a lampii, deoarece aceasta emita caldura - pericol de arsuri
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2017
maximeuan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masti de protecție cu nanofibre anti-covid 19 unde se găsesc ... CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Masti de protecție cu nanofibre Anti-COVID 19 unde se găsesc de cumpărat? Știe ... (vezi toată discuția)
Miopia si munca la calculator tina12 tina12 Sufar de miopie forte. Exista vreo lege care sa interzica persoanelor care sufera de miopie sa lucreze la calculator?(de exemplu celor care lucreaza in ... (vezi toată discuția)