avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... controlul medical periodic
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

controlul medical periodic

Este legal sa faci controlul medical periodic al angajatilor, in incinta firmei, aplicand principiul "pe repede inainte" si nu la un cabinet medical ? In conditiile in care, nu este respectata nici relatia de confidentialitate, medic-pacient, vizita medicala si examenul psihologic, pot fi facute de persoane (asistente), care nu detin competente legale ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:39, 31 Martie 2017
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 4 (1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
-Art. 22 Examenul medical periodic cuprinde urmatoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajarii sau de la ultimul examen medical periodic pâna în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevazut în anexa nr. 4;
c) examenele clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut în anexa nr. 1 si examenului indicat de catre medicul specialist de medicina muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical prevazut în anexa nr.4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fisei de aptitudine, conform modelului prevazut în anexa nr. 5, de catre medicul specialist de medicina muncii, în doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
f) la indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigatii si/sau
examene medicale de specialitate suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1.
Pentru nerespectarea prevederilor legale puteti sesiza DJSP
-Art. 30 Persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în munca.
-Art. 31 Contestatia prevazuta la art. 30 se adreseaza autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, în termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine în munca.
-Art. 32 Autoritatea de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti desemneaza o comisie formata din 3 medici specialisti de medicina muncii si convoaca partile implicate în termen de 21 de zile lucratoare de la data primirii contestatiei.
-Art. 33 Decizia comisiei este consemnata într-un proces-verbal si este comunicata în scris persoanei examinate medical.
-Art. 34 Concluzia procesului-verbal este consemnata în fisa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
Referitor la confidentialitatea examinarii medicale trebuie respectate prevederile:
-Art. 46 Dosarului medical îi sunt aplicabile prevederile art. 21-25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/ 2003, referitoare la dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului.
-Art. 47 Lucratorii au acces, la cerere, la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara, control psihiatric marymary marymary La sedinta la care sunt convocata pentru cercetare disciplinara, in loc la a se da curs dezbaterilor, se comunica mie si comisiei planificarea mea pentru ... (vezi toată discuția)
Controlul anual de medicina muncii elevic elevic Buna ziua, Asa cum prevede legea in cadrul institutiei bugetare in care lucrez se efectuiaza controlul medical anual de medicina muncii. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Angajatorul mi-a schimbat lncadrarea fara că eu sa semnez folosindu-se ... Oprescu mihai Oprescu mihai Angajatorul mi-a schimbat lncadrarea fara că eu sa semnez folosindu-se de medic medicina muncii care supne se recomanda schimbarea funcției dar acest medic ... (vezi toată discuția)