avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... O proba contestata se readministreaza in cursul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

O proba contestata se readministreaza in cursul urmariirii penale - explicatie

Nu inteleg in concret la ce se refera aceasta. Sintagma implica faptul ca daca se contesta o proba in cursul urmaririi penale / judecata, proba respectiva se va pune in discutie pentru o eventuala readministrare sau este obligatoriu sa se readministreze necontand motivele invocate?

Al doilea aspect este acela al "readministrarii probei" - ce ar presupune aceasta, re-efectuarea acestui mijloc de proba efectuat in urmarirea penala? Practic trebuie ca acesta sa fie efectuata din nou, la fel cum s-a efectuat si in cursul urmaririi penale?

In speta, daca se contesta o expertiza informatica pentru inexistenta anumitor fisiere pe suportul original a persoanei acuzate, instanta va putea readministra aceasta proba prin efectuarea unei expertize?
ART. 180 c.p.p.
Suplimentul de expertiză
(1) Când organul de urmărire penală sau instanţa constată, la cerere sau din oficiu, că expertiza nu este completă, iar această deficienţă nu poate fi suplinită prin audierea expertului, dispune efectuarea unui supliment de expertiză de către acelaşi expert. Când nu este posibilă desemnarea aceluiaşi expert, se dispune efectuarea unei alte expertize de către un alt expert.
(2) Când expertiza a fost efectuată în cadrul instituţiei medico-legale, unui institut sau laborator de specialitate, organul de urmărire penală sau instanţa se adresează instituţiei respective în vederea efectuării suplimentului de expertiză.
ART. 181
Efectuarea unei noi expertize
(1) Organul de urmărire penală sau instanţa dispune efectuarea unei noi expertize atunci când concluziile raportului de expertiză sunt neclare sau contradictorii ori între conţinutul şi concluziile raportului de expertiză există contradicţii, iar aceste deficienţe nu pot fi înlăturate prin audierea expertului.
(2) Când organul de urmărire penală sau instanţa de judecată dispune efectuarea unei noi expertize de către o instituţie medico-legală, aceasta este efectuată de o comisie, în condiţiile legii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audierea expertului tehnic judiciar într-un dosar penal leghy leghy Este legal ca un expert tehnic judiciar care a efectuat o expertiză tehnică într-un dosar penal sa fie audiat pentru a suplini deficiențele raportului și ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza Carmen codau Carmen codau Buna seara.pe data de 11 noiembrie 2018mama mea a fost implicata intr-un accident in urma caruia a decedat.dosarul este inca la politie.trebuie sa facem ... (vezi toată discuția)
Prețul unei contraexpertize VIonela VIonela Bună ziua ! Mă constitui parte vătămată într-un proces penal în care tatăl meu a fost lovit mortal de o mașină al cărei șofer nu avea permis și a ... (vezi toată discuția)