avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Se poate primi ajutorul de somaj daca ti- ai dat demisia? Mentionez ca am lucrat 17 ani in aceeasi unitate (vechime totala - 24 ani si 6 luni)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 2 Aprilie 2017
Incetarea c.i.m. prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de somaj. Demisia este considerata un motiv imputabil salariatului in ceea ce priveste incetarea raportului de munca.

Art. 17 din Legea 76/2002:
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept pentru ajutor somaj Pattila Pattila O persoana care este angajat la o firma si încetează să lucreze prin demisie are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)