avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Angajare portari 24/24/ si 7/7
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Angajare portari 24/24/ si 7/7

Buna ziua,
1.As dori sa aflu costurile pentru asociatia de proprietari pentru asigurarea pazei unei scari de bloc (cu portari angajati cu CIM) 24/24 si 7/7 .
2. Exista solutii alternative? de ex. cu firme de paza?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:25, 4 Aprilie 2017
Buna ziua,nr. 1. nu știm cu ce salarii vreți sa ii angajați.
nr 2. Nu puteți sa ii angajați pentru un program 24/24 depășesc orele legale de munca 180 ore/luna.
Astfel, potrivit art. 112 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Perioada de repaus de 24 de ore este un drept al salariatului stabilit de Codul muncii pentru faptul ca a prestat munca 12 ore.

Altfel spus, dreptul la repausul de 24 de ore dupa prestarea muncii timp de 12 ore nu exclude dreptul salariatului la zilele de repaus saptamanal prevazut la art. 132 din Codul muncii.
Repausul saptamanal trebuie acordat tuturor categoriilor de angajati, doua zile pe saptamana, de regula sambata si duminica, in conditiile art. 132 alin. (1) din Codul muncii, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de munca.

In conditiile in care acest lucru nu este posibil, isi gasesc aplicarea celelalte alineate ale art. 132 din Codul muncii, cu conditia ca angajatul sa beneficieze de repausul saptamanal, fie acordat in alte zile din saptamana decat sambata si duminica, fie acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua de maximum 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

In concluzie, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru sau de norma de munca a unui angajat, acesta are dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal.

In conformitate cu dispozitiile art. 132 alin. (2) din Codul muncii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile decat sambata si duminica stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern. In aceasta situatie salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Salariatii de noapte - in acceptiunea art. 122 alin. (11) din Codul muncii - beneficiaza de:

a) program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza

sau

b) un spor la salariu de 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata (art. 41 alin. (3) lit. e) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010).

Dreptul salariatului care presteaza munca in timpul noptii de a i se acorda sporul de 25% din salariul de baza nu exclude dreptul acestuia la repausul saptamanal prevazut la art. 132 din Codul muncii.

De asemenea, acordarea sporului de noapte nu exclude dreptul salariatului la compensarea cu timp liber corespunzator a muncii prestate in zilele de sarbatoare legala, sau, cand acest lucru nu este posibil din motive justificate, sa beneficieze de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariu de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin urmare, daca munca de noapte se desfasoara in timpul repausului saptamanal, angajatorului ii revine, si in aceasta situatie, obligatia sa respecte cele mai sus expuse cu privire la acordarea repausului saptamanal.

Totodata, pentru lucrul in zilele de sarbatoare legala angajatorul are obligatia sa plateasca salariatului timp liber si daca acest lucru nu este posibil din motive justificate sa-i acorde un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariu de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Ultima modificare: Duminică, 2 Aprilie 2017
terentetalharu, utilizator
@terentetalharu,

Dvs. ati fost amabil si ati raspuns la o intrebare - mi se pare mie, pur teoretica - dar poate gresesc.
Mai mult argumentle dvs. sunt cat se poate de corecte, insa:
- referitor la salarii - de ce trebuie sa discutam, cand stim ca salariile se negociaza si punct!
- referitor la programul de lucru: angajatorul angajeaza atata personal cat trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in legislatie...

Asadar, pentru ca angajatorul sa nu-si bata capul cu toate acestea, mai bine apeleaza la o firma specializata si rezolva toate problemele; nu stiu cum s-ar descurca la costuri - dar asta-i situatia, multe societati apeleaza la asemenea solutii de paza si securitate - depinde ce trebuie sa pazeasca pe-acolo. O scara de bloc... Hmmm!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor lucrate noaptea papic papic Buna, as dori sa stiu cum se platesc orele de munca prestate noaptea,daca un angajat lucreaza doar in ture de noapte a cate 12 ore, tot a doua noapte ( adica o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez ... Reeko Reeko Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez a impus 4 schimburi ,2 zile sch1 ,2 zile sch2,2 zile sch3 si 2 zile libere ,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in week-end oana72 oana72 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care ... (vezi toată discuția)