Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
adrin a scris:
:) el poate sa se desiste daca vrea, numai ca nu e desistare!:)
X vrea sa fure tablouri de la o persoana. In acest sens se intelege cu Y, vecin al acestuia din urma, care promite ca le va ascunde. Cu o zi inainte de furt, Y ii transmite lui X ca intelegerea nu mai e valabila.
X totusi fura tablourile, si e prins.
Eu as numi situatia desistare (nu, nu in sensul folosit de Streteanu in citatul de mai sus, ci in sensul din cod). Si nu vad cum si pentru ce ar putea fi Y tras la raspundere penala.
Nu, eu inteleg asa, X si Y se inteleg sa fure tablourile insa in timp ce le furau Y ii zice lui X ca se duce pana la masina , ia masina si pleaca, X sustrage tablourile si constata ca Y nu mai este la masina, Y vrei sa spui ca nu s-a desistat ?
Eu asa inteleg, iar in acest caz deoarece nu a impiedicat savarsirea faptei, respectiv, impiedicarea producerii rezultatului, nu constituie cauza de nepedepsire, Y beneficiaza doar de o circumstantiere personala...
adrin a scris:
:) el poate sa se desiste daca vrea, numai ca nu e desistare!:)
X vrea sa fure tablouri de la o persoana. In acest sens se intelege cu Y, vecin al acestuia din urma, care promite ca le va ascunde. Cu o zi inainte de furt, Y ii transmite lui X ca intelegerea nu mai e valabila.
X totusi fura tablourile, si e prins.
Eu as numi situatia desistare (nu, nu in sensul folosit de Streteanu in citatul de mai sus, ci in sensul din cod). Si nu vad cum si pentru ce ar putea fi Y tras la raspundere penala.
Cand faptuitorii sunt surprinsi furand produse petroliere dupa ce umplusera cateva bidoane pe care le-au abandonat fugind de la locul faptei s-a savarsit:
a) infractiunea de furt in forma consumata
b) tentativa la infractiunea de furt
c) tentativa la infractiunea de furt si infractiunea de furt in forma consumata
La raspunsuri este dat a). De ce nu este b)?
Mie mi se pare ca este tentativa intrucat s-a dus pana la capat hotararea