avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte necesare angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte necesare angajare

Buna ziua.

Pentru a angaja pe cineva este nevoie de medicina muncii, sau ar fi de ajuns adeverinta de la medicul de familie pe care sa fie precizat apt de munca?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 5 Aprilie 2017
pentru a fi angajat este suficienta adeverinta de la medicul de familie dar, dumneavoastra ca si angajator aveti obligatia sa aveti contract cu un medic de medicina mucii care sa va completeze dosarul medical al salariatului si fisa de aptitudini. aceste documente sunt necesare pentru dosarul ssm
Multumesc de raspuns. Daca nu am contract cu un medic de la medicina muncii pot trimite angajatul la orice medic de medicina muncii? Aceasta fisa de aptitudini este obligatorie?
Art. 27 C.mun.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
....

HG 355/2007 prevede ca examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată.

Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 prevazute in HG 355/2007.

Nu este necesara adeverinta de la medicul de familie, ci avizul medicului de medicina muncii.

Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.

Puteti trimite angajatul la orice medic de medicina muncii, daca nu aveti incheiat un contract in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta de aptitudini AlbertMiru AlbertMiru La angajare , nu este suficienta adeverinta de la medicul de familie? Obligatoriu e nevoie de adeverinta de la un medic in \"medicina muncii\"? multumesc! (vezi toată discuția)
Adeverinta apt de munca alingorj alingorj As vrea sa stiu daca adeverinta medicala necesara angajarii poate fi eliberata de un alt medic nu de medicul meu de familie. Am fost la un medic m-a consultat ... (vezi toată discuția)
Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)