avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor deces

Buna seara,
avem un coleg la servici a carui mama a decedat (mama nu are legaturi cu firma) insa seful vrea sa-i ofere o suma de bani salariatului (fiul doamnei decedate) pentru a se descura in pregatirile de inmormantare. In aceasta situatie, cum se procedeaza?
-suma de bani se impoziteaza?
-exista un plafon , un minim si maxim cat ar putea da?
-se va introduce suma in statul de plata al salariatului sau .... in alt document care sa dovedeasca ca acea suma a promit-o?
As vrea detaliat sa-mi spuneti cum se procedeaza si daca se impoziteaza.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:26, 5 Aprilie 2017
Codul fiscal
Art.76
.....
(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, cât și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
.....

Asadar, ajutoarele de înmormântare sunt venituri neimpozabile.

Nu exista un plafon minim sau maxim al cuantumului acestor ajutoare de inmormantare acordate de catre angajator.

Insa, ajutoarele de înmormântare sunt cheltuieli cu deductibilitate limitată în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, alaturi de alte cheltuieli sociale mentionate in Codul Fiscal..

Se poate intocmi stat de plata separat.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Aprilie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare abonament salariat dia07 dia07 Cum se procedeaza in cazul in care firma plateste transportul personalului? Abonamentul se impoziteaza la salariat la fel ca si tichetul de masa? (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare mateiadriana mateiadriana In cazul decesului salariatului,ajutorul de inmormantare dat de angajator conform contractului colectiv de munca, se impoziteaza? (vezi toată discuția)
Ajutor material angajat, impozitare mateiadriana mateiadriana Buna ziua, ajutorul material in caz de accident sau operatie dat salariatului de catre angajator se impoziteaza? (vezi toată discuția)