Sunt o adolescenta ce primesc pensie alimentara de la ambii parinti. Ei au divortat cand eu aveam doi ani, eu am fost incredintata spre crestere tatalui dar practic am fost crescuta si educata de bunicii din partea tatalui pana la decesul acestora in anul 1998. Am fost preluata de mama pana la terminarea liceului, apoi nici aceasta nu m-a mai gazduit, eu fiind nevoita sa apelez la instanta pentru a obtine pensie alimentara de la ambii parinti. Sunt studenta, pensia alimentara cumulata nu este suficienta pentru a ma intretine . Sunt ajutata acum finnciar de familia bunicilor, dar as vrea sa ma angajez part-time pentru a-mi suplimenta veniturile si a ma putea intretine singura. In acest caz eu mai primesc pensie alimentara? Care este legislatia in vigoare?
Va multumesc!
a cerut micsorarea pensiei pe 27 iulie,iar procesul a fost pe 8 octombrie.astept hotararea.dar cea de la ultimul proces a stabilit o suma de 382 lei/luna,iar pe august am primit doar 160 lei.si tatal meu nu are de gand sa-mi mai dea suma de 382 lei,chiar daca hotararea dupa ultimul proces nu a venit.e corect asa?imi pot recupera diferenta de bani pana in 382 pe luna august,si sa iau si pe septembrie aceasta suma de bani?
Trebuie vazut ce scrie in hotarare. Daca a cerut micsorarea pensiei de la daca introducerii cererii, si daca s-a admis, asta e.
O sa luati pensie modificata.
Daca nu, atunci o sa fie obligat sa plateasca pensia intreaga pe lunile acestea.
Buna ziua..am mai scris pe forum ..am si eu doi copii ..din doua casatorii diferite..19 si repectiv8 ..primul a venit pe lume in urma concubinajului...locuiesc in sua..le trimit pe luna$150..cand au inceput scoala 250 iar pe luna octombrie 200..asa le trimit in fiecare an..acum am aflat ca doresc sa ma dea in judecata deorece eu fac bani multi aici..asa spun ele..numai ca eu fac doar in jur de 3000..la traiul de aici din SUA este foarte putin...chiaria este de 2000$,mancarea pe saptamana se ajunge la 200,plus masina ,cablu ,curent electric,am scoala de platit ,100 de dolari pe luna...nu imi permit sa trimit mai mult...plus ca i de fiecare craciun si pasti si zile onomastice le trimit pachet....sunt recasatorit...dar actuala mea sotie este de 15 ani aici..si nucred ca ar fi bine sa iiiau banii mai ales ca este foarte bolnavicioasa si lucreaza doar jumatate de norma..deci ce pot face..ca cu asa zise legile din Romania..as ajunge pe strada...Si eu trebuie s amai si ma imbrac ,sa ma gandesc si la ziua de maine...stiu ca sunt copii mei incerc sa am grija de ei dar...nu imi permit mai mult ..dupa legile de aici..si dupa salariul meu nu as da nimic celui de 19 deorece atrecut de 18 ani si poate sa munceasca,si celui de 8 ani 60-75 de dolari lunar atat...Ce sa fac?
pval, NU are importanta ca acolo chiria e 2000 de dolari si ca abia ajung banii pentru chirie si mancare.
Intr-un proces de stabilire a pensiei alimentare se va tine cont de venitul legal al sotului/sotiei ( depinde care dintre ei este obligat la plata pensiei)...Astfel, pentru 2 copii si la suma de 3000 de dolari, instata va stabili un procent de maxim 33% (daca nu cumva unul dintre copii are nevoi speciale- handicap, autism, etc). Deci, 3000 *33% = 990 dolari : 2 copii = 495 dolari pentru un copil. Evident, daca puteti dovedi in instanta ca nevoile copilului sunt mai mici, atunci pensia de intretinere ar putea sa scada la un procent mai mic. (dar sincer ma indoiesc ca mamele copiilor nu vor putea dovedi ca un copil mananca, se imbraca, scoala, excursii de cel putin 1000 RON pe luna, deci slabe sanse sa puteti dovedi ca cei 495 de dolari lunar sunt prea multi)
Sa nu uitam ca parintele are obligatia la intretinerea minorului/minorilor...iar daca un parinte are un anumit nivel de trai, copilul trebuie sa se bucure si el de acelasi nivel de trai. Tatal nu poate manca la restaurant iar copilul paine cu gem, de exemplu.
Tatal are obligatia de a plati pensia alimentara pana la majoratul copilului sau pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca copilul isi continua studiile. Astfel, copilul de 8 ani sigur are inca dreptul la pensie dar cel de 19 ani doar daca isi continua studiile (daca nu, atunci plata pensiei catre acesta poate inceta).
Argumente de genul " in State e viata grea, chiria e de 2000 dolari", nu cred ca va convinge instanta sa acorde pensie alimentara mult mai mica. Ganditi-va ca in Romania avem tati care castiga 1000 RON pe luna si din acestea platesc lunar 250 RON copilului...ganditi-va cum se poate trai in Romania cu 7500 RON!
Probabil ca solutia cea mai la indemana ar fi sa aveti o discutie cu mamele copiilor...sa le explicati ca traiul in State nu e chiar atat de ieftin ..eventual incercati sa le dati cu 50-100 de dolari mai mult si poate va vor intelege...daca nu, atunci instanta va hotari pentru fiecare.
Bursa sociala
sergiu2011
Salut,
Vin la voi cu niste nelamuriri care imi dau mari batai de cap.Imi pun speranta ca o sa imi dati un sfat bun si ca o sa ma puteti ajutati.
... (vezi toată discuția)