avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot recupera intr-un fel sau altul niste bani depusi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot recupera intr-un fel sau altul niste bani depusi la vechiul CEC?

In vara anului 1990 am depus la CEC 45000 lei pe 9 carnete cu castiguri in autoturisme. La acea data suma reprezenta salariul meu pe 2 ani. Nu am incasat dobanzile si carnetele au fost uitate intr-un sertar multi ani, ca "bani albi pt zile negre". Apoi, dupa transformarea CEC in banca, institutia nu mai recunoaste obligatia de a-mi restitui banii, desi s-a folosit de depozitul meu atatia ani. Am vreo sansa sa recuperez banii la valoarea lor de-acum? Si daca da, ce demersuri trebuie sa fac si unde? Mentionez ca am carnetele pastrate, deci pot face dovada.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 12:43, 20 Aprilie 2017
Puteți să scoateți banii de la CEC exact cât aveți trecut în carnetele respective.

Iată răspunsul oficial transmis de bancă:

”Depunerea şi păstrarea disponibilităţilor băneşti la bancă este o decizie personală şi voluntară a fiecărui deponent, în funcţie de interesele sale. Faptul că la data prezentei, sumele depuse pe libretele de economii nu mai reflectă valoarea lor iniţială, nu poate fi imputat băncii, întrucât CEC Bank, ca de altfel orice bancă, nu despăgubeşte, nu compensează şi nu indexează sumele depuse de clienţi, pentru a le păstra puterea de cumpărare din momentul depunerii şi până la restituire. În hotărârea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) întrunită în şedinţa din 10 iulie 2001, a statuat că nu este ”o obligaţie generală a statelor de a menţine, printr-o indexare sistematică puterea de cumpărare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” şi nici ”de a menţine constantă puterea de cumpărare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor văzând ”eroziunea capitalului economist datorită inflaţiei” care a afectat după 1989 toată populaţia României ”ca urmare a tranziţiei la economia de piaţă” şo ”conjunctura economică generală a ţării”, putear ”în orice moment să obţină rambursare economiilor lor plus dobânda” agreată cu instituţia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire”.

SURSA: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cecuri cu cistiguri in autoturisme dacia luciadacia luciadacia Am 2 cecuri de 5000 lei cu cistiguri in autoturisme Dacia, de dinainte de 1989. Se acorda despagubiri pentru aceste cecuri? Unde pot sa ma interesez si unde ... (vezi toată discuția)
Cec-libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme MirceaVleoanga MirceaVleoanga Buna ziua, Sunt \\"fericitul\\" detinator a 4 bucati carnete CEC-Libret de Economii cu dobanda si castiguri in autoturisme cu valoare 5000 lei, puse in ... (vezi toată discuția)
Cec libret de economii kitto kitto Am o intrebare , am varsta de 19 ani ,iar cand m-am nascut tatal meu mi-a facut un cec unde mi-a depus suma de 5000 de lei ,suma destul de importanta atunci ... (vezi toată discuția)