avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager fara contract de vanzare cumparare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager fara contract de vanzare cumparare intre parteneri.

Buna ziua.

Locuiesc impreuna cu partenerul meu (nefiind casatoriti), intr-un apartament al lui, mostenit de la mama sa, cu succesiune finalizata, CF, totul la zi. El are copii dintr-o casatorie, eu nu am copii. In momentul de fata partenerul meu doreste sa-mi dea dreaptul de uzufruct viager total asupra acelui apartament ,dupa moartea mea urmand ca respectivul imobil sa revina copiilor lui, motiv pentru care nu-mi face act de vanzare-cumparare.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca dreptul de uzufruct se trece in Cartea Funciara, exista riscul sa poata fi atacat si eu sa pierd dreptul de a locui in acea casa? Sau cum/ce clauze sa aiba respectivul contract pentru a nu-mi pierde dreptul de uzufruct.
Este nevoie de de certificat de la medic psihiatru?
Mentionez ca acesta detine si alte proprietati/bunuri, deci copiii nu ar fi privati de intrega masa succesorala, acestea revenind in cazul unei nenorociri direct copiilor.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Joi, 20 Aprilie 2017
mihaelaxxx, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaelaxxx , utilizator 09:16, 24 Aprilie 2017
Dreptul de uzufruct viager asupra unui ap. în condițiile în care există și alte proprietăți nu are cum să încalce rezerva.
Ar trebui să cunosc valorile bunurilor și numărul copiilor pentru un calcul cât de cât (un calcul exact nu se poate face decât după moarte). Însă, tinând cond de normele juridice în materie și regulile matematicii, totalul rezervelor succesorale nu trece de jumatate din avere în nicio variantă.

Notarul solicită dovezi cu privire la existența discernământului după vârste înaintate și când are dubii cu privire la ...integritatea țiglei de pe casă :)

Altminteri ar însemna să umblăm toți cu câte o țidulă în buzunar să dovedim că mai suntem capabili să cumpăram o pâine. :) Discernământul este prezumat. Capacitatea este regula, incapacitatea excepția. Sarcina probei aparține celui ce pretinde că ar fi lipsit discernământul la vremea încheierii actului, nu viceversa.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2017
romascanu, moderator
Hmmm....acum am intrat mai mult in ceata :)....
Din ceea ce stiu eu orice act notarial poate fi atacat, ideea este sa si castigi....un astfel de act are sanse de castig?....mai exact de pierdere pentru mine. Nu inteleg mare lucru din partea cu rezerva succesorala.
Multumesc :)
mihaelaxxx a scris:

... deci copiii nu ar fi privati de intrega masa succesorala...

Pentru că ați folosit această expresie, am avut senzația că știți ceva despre rezervă.
Avantajul unei discuții față în față este că observ când omul începe să clipească des :) și o iau de la capăt.

Partenerul dvs. poate să vă constituie dreptul de uzufruct asupra apartamentului.
Și pe măsură ce se apropie de groapă poate să vă dea mai mult decât atât. :) Vă poate dona sau vă poate lăsa prin testament până la jumătate din avere. Aceasta este limita dincolo de care, dacă ar trece, ar încălca rezerva succesorală a copiilor săi. (adică acea parte a moștenirii pe care legea le-o lasă chiar împotriva voinței tatălui lor, manifestată prin liberalități. Unde liberalități, împropriu, dar sugestiv exprimat, înseamnă a da pe de-a moaca/gratuit, prin donație, prin testament).

Numai în acest caz (dacă liberalitățile ar trece de jumătate din avere), copiii ar putea să ceară reducțiunea liberalităților excesive (în traducere liberă = mai tăiați din ce s-a dat și dați-ne nouă, căci ne-a rămas cam puțintel).

Or, dacă apartamenul nu este cumva prin Monaco și celelalte bunuri vreo două căpițe de fân prin Poplaca :) înseamnă că valoarea dreptului de uzufruct n-are nicio sansă să treacă de jumătate din avere. Asta voiam să spun pe pagina precedentă.

În rest, după cum spuneați și îmi place și mie să spun: nu-i destul totdeauna a cere, spre a obține.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2017
romascanu, moderator
multumesc, am inteles.
Dreptul de uzufruct cu ce procent scade valoarea respectivului imobil, mai exact eu avand drept de uzufruct, copii raman nud proprietar... intrebarea mea este daca si valoarea de nud proprietar intra in calculul masei succesorale?.....si daca da, este destul de dificil sa fie afectata rezerva succesorala, respectiv cei 1/2?
Oare bine am pus intrebarea.....:)....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sau donatie? Yonela.Olt Yonela.Olt Buna ziua! As avea si eu o nelamurire: am 24 de ani si bunicii mei doresc sa-mi lase mostenire casa in care locuiesc, dar cu clauza de intretinere..si as ... (vezi toată discuția)
Atacarea testamentului in justitie kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa-mi spuneti, ce se intampla in cazul decesului unei persoane in varsta care are 2 copii majori, dar care lasa prin testament dreptul de a locui in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua..dețin o proprietate care este moștenită de la părinți ... costel01 costel01 Buna ziua..Dețin o proprietate care este moștenită de la părinți și în prezent locuiesc cu o persoană care are grijă de mine,care imi cumpara ce am ... (vezi toată discuția)