avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiuni disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiuni disciplinare

Buna seara, va supun atentiei urmatoarea speta: un salariat a savarsit o abatere disciplinara in decembrie 2016 iar in februarie 2017 s-a demarat o cercetare penala, care nu este finalizata. Intrebarea este urmatoarea: termenul de 6 luni pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare este intrerupt de cercetarea penala? Dupa finalizarea dosarului penal se mai poate aplica sanctiunea disciplinara?
Cel mai recent răspuns: corinarusu24 , utilizator 15:35, 24 Aprilie 2017
Cercetarea penala suspenda cercetarea disciplinara, numai in situatia in care cercetarea disciplinara a fost deja demarata.

In aceste conditii, la terminarea cercetarii penale se poate relua cercetarea disciplinara.
cercetarea penala a inceput in februarie 2016, iar cercetarea disciplinara in februarie 2017, in urma finalizarii unui raport de investigare, care a fost finalizat in februarie 2017, si in urma acestuia s-a demarat cercetarea disciplinara.
Opinia mea :
Aplicarea sanctiunii disciplinare se poate face numai dupa finalizarea cercetarii penale.... prin urmare, consider ca trebuie emisa o decizie de suspendare a cercetarii disciplinare pentru toata perioada cercetarii penale.
conform Deciziei Curţii Constituţionale (CCR) din data de 5 mai 2016, dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale. CCR a constatat că măsura suspendării contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe durata cercetării disciplinare prealabile, constituie o restrângere disproporţionată a dreptului la muncă, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constituţie1.
Prin urmare, aceasta masura nu mai poate fi aplicata.
Nu e vorba despre suspendarea c.i.m. , ci doar despre suspendarea efectuarii cercetarii disciplinare..... sunt doua notiuni total diferite.

Asadar, decizia invocata nu este aplicabila in situatia mentionata de mine in mesajul anterior.
Ultima modificare: Luni, 24 Aprilie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara Felisse Felisse Intampin o situatie foarte complicata . Recunosc ca pana acum nu m-am lovit de genul acesta de probleme . Am 2 angajati care din luna 01.2019 nu s-au mai ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru absente nemotivate MURESANCRISTIAN MURESANCRISTIAN Buna ziua. Unul dintre angajatii societatii nu s-a mai prezentat la munca incepand cu data de 01.09.2016, din motive nejustificate. Care sunt pasii de urmat ... (vezi toată discuția)
Suspendarea cim anonim001 anonim001 Mi s-a suspendat CIM in urma cercetarii disciplinare , pentru incalcarea regulamentului intern al societatii. In acesta situatie pot sa imi mai depun demisia ... (vezi toată discuția)