avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara

Intampin o situatie foarte complicata . Recunosc ca pana acum nu m-am lovit de genul acesta de probleme .
Am 2 angajati care din luna 01.2019 nu s-au mai prezentat la serviciu. In pontaj sunt trecuti nemotivat , inclusiv in luna pana la mijlocul lunii 02.2019.
Este ok sa fie trecuti nemotivat urmand pana la finele lunii 02.2019 sa emit convocare fiecaruia in parte . Pot suspenda contractul de munca cu luna ianuarie ? Sau din momentul convocarii?
Cum le pot desface contractul fara ca societatea sa aiba de suferit ?
Cel mai recent răspuns: Felisse , utilizator 12:26, 5 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corecta pontarea acestora ca absenti nemotivati.

Puteti suspenda c.i.m., insa in cazul situației absențelor nemotivate transmiterea în registru se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării.

Incetarea c.i.m.poate avea loc prin desfacerea disciplinara, cu acordul partilor sau prin demisie (in cazul ultimelor doua modalitati , ar trebui sa luati legatura cu acestia ca sa depuna o cerere de incetare a c.i.m.)
Multumesc frumos!
Dar persoanele care pornesc demersul pentru cercetarea disciplinara , pot face parte si din comisie ?
Incercam sa evitam pe cat posibil atacarea prezentei convocari in instanta , si sa fie cat mai corecta intocmita .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legislatia nu prevede o astfel de interdictie, dar de preferat este sa nu faca parte din comisie.
Am citit ca s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu urmatorul continut:

"(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;"
Conform continutul comunicatului CCR: "Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art. 41 alin. (1) din Constitutie.

In cazul meu , odata ce am inceput cercetarea disciplinara, MAI AM VOIE SA ii suspend in aceeasi data contractul? Sau merg pe nemotivat incontinuare, pana la primirea unui raspuns in urma convocarii expediate catre salariat? ?
in final urmand sa ii intocmez decizia de incetare CIM si o expediez prin posta pentru a-i fi adusa la cunostiinta actul in sine .....

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ii suspendati pentru absente nemotivate , este o alta situatie pentru care nu sunt aplicabile prevederile Deciziei CCR.

Alte discuții în legătură

Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)
Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)
Concediere-pentru cate absente nemotivate? molly27 molly27 Se poate concedia un salariat doar pentru o absenta nemotivata? care e procedura? (vezi toată discuția)