Buna seara! Am si eu o problema am un teren cu suprafata de 5000 mp. A apartinut mamei mele (eu avand in acest moment 70 de ani), a fost trecut in anul 1930 in registrul agricol ca suprafata 4000 mp pt care am dat si cote la stat, iar acum eu nu pot sa il trec in titlu de propietate supafata de 5000 mp deoarece se depaseste suprafata trecuta in registru agricol (cei 1000 mp nu au fost trecuti in 1930 pt ca pe acele vremuri se inregistrau supafete mai reduse) .Am facut cerere la primarie inregistrata la nr 68 din data 06.09.2005 si am primit ca raspuns sa aduc o hotarare judecatoreasca in care sunt consemnati vecinii care au titlu de proprietate si sa aduc si martori. Am fost si in audienta la primarie si am primit numai promisiuni dupa care mi-a fost inapoiat titlu de proprietate al casei. Va rog sa ma sfatuiti daca pot folosi legea 247 privind retrocedarea, ce acte am nevoie, cati martori trebuie sa aduc, daca trebuie sa ma prezint la tribunal si daca am nevoie de avocat sa ma sustina in proces, cererea ce trebuie sa contina.Vreau sa imi trec toata suprafata de 5000 mp in titlu de proprietate. acest teren este extravilan si mentionez ca sunt unica mostenitoare. Astept un raspuns cat mai urgent si multumesc anticipat.
Reconstituirea dreptului de proprietate nu se face decat pentru suprafetele de teren pentru care s-a facut preluarea abuziva de catre statul roman.
Regula este ca suprafetele sunt cele consemnate ca atare in registrul agricol de la data cooperativizarii.
Daca la data cooperativizarii aveati 5000 m.p in registru dar v-au fost reconstituiti doar 4000 puteti solicita reconstituirea diferentei.
In situatia dvs, se pare insa ca v-a fost reconstituita exact suprafata de teren pe care o aveati consemnata in registrul agricol de la acel moment.
In lipsa unor dovezi ... scrise ar fi ideal .. care sa dovedeasca ca la data cooperativizarii aveati mai mult decat cei 4000 m.p regasiti in registru agricol nu aveti f. multe sanse de a obtine diferenta de teren.
.......Pe acel teren nu am act de proprietate asta incerc sa obtin, iar cel de care am spus e cel care il am pt casa si pt alte terenuri ......
Se presupune ca un act mai vechi de 1959-1963(ani de referinta pt. recostituirea dreptului de proprietate conf. legii 18/1991)sau 1947(an de referinta pt. recostituirea dreptului de proprietate conf. legii 1/2000) daca nu a fost instrainat sau dat zestre de exemplu ar fi trebuit in mod logic sa apara si in registrul agricol din 1959.
In registrul agricol din 1959 se indicau si denumirile vechi , toponime ale punctelor in care erau situate terenurile extravilane.
Probabil comisia de aplicare a legiilor fondului funciar care a cosultat registrul agricol din 1959-1963 a costatat ca denumirea veche a punctului in care e situat terenul din actul d-voastra din 1930 apare si in registrul agricol din1959 , iar dreptul de proprietate conform acestui document a fost deja reconstituit ,chiar daca aceasta s-a facut nu pe vechiul amplasament.
.......Suprafata terenului este aceeasi din 1930 pana in 2009 de 5000 mp ...
Nu inteleg !Terenul de 5000 mp la care faceti referire , il folositi d-voastra in plus fata de cele din titlul de proprietate emis in baza legii 18/1991 ???Din 1930 si pana in prezent?
Doamna care a initiat topicul are dreptate. Asa se obisnuia in anii aceia : sa se treaca o suprafata ceva mai mica in Registrul agricol pentru a se plati un impozit mai mic. Dar noi, urmasii, avem acum de suferit.
Daca ar putea regasi actul de vanzare-cumparare al acelui teren, poate ar fi specificata acolo suprafata reala.