avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scutire de la plata intretinerii a copiilor cu varsta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scutire de la plata intretinerii a copiilor cu varsta pana in 3 ani

S-a publicat in Monitorul Oficial Legea 67/2017; prin aceasta se introduce un alineat la art. 47 din Legea 230/2077 a asociatiilor de proprietari, alineat prin care se prevede scutirea de la plata consumurilor prevazute la art.47 alin (1) b), adica a CONSUMURILOR INDIVIDUALE a copiilor cu varsta de pana la 3 ani. . Normele metodologice de aplicare a legii 230 specifica:
Art. 39. - (1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece si canalizare; apa calda menajera; energia termica, combustibilul si apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; incalzirea apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile.
Apartamentele au apometre si repartitoare de costuri, unele au si contoare de gaze pt consumul individual, dar nu imi e clar: cum pot scuti eu, asociatie, cheltuielile individuale pt acesti copii? Apa se plateste la mc, nu stiu cat consuma adultul si cat copilul, apa pt consumul pe scara este pe cota-parte indiviza, caldura se plateste conf calculelor firmei specializate, gazele se platesc separat de proprietar.
Poate ma lamuriti dvs, va multumesc anticipat, Gabriela Milea, administrator




, consumurile individuale sunt
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:29, 25 Iunie 2017
Dumneavoastra cititi cu mare atentie aliniatul respectiv si spuneti-ne ce observati?

„(2) Asociaţiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.”

Ati observat ceva deosebit? Daca nu, subliniez
"Asociaţiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata (...)"

Si cum hotararile se adopta in adunarile generale asteptati urmatoarea adunare generala pentru a se lua o hotarare, prin "pot" se intelege ca nu sunt obligate sa excepteze.

Se vor excepta, numai in cazul in care se aproba prin hot AG, doar consumurile necontorizate si cele individualizate, energie lift, salubritate, energie scara, etc.

Multumesc pt raspuns; am observat faptul ca nu e obligatoriu, dar oamenii ma vor intreba si trebuie sa inteleg eu #-o ce CONSUMURI INDIVIDUALE poate excepta asociatia! Gazele, salubritatea, lumina pe scara si la lift sunt cheltuieli neindividualizate, ce nu se pot cuantifica exact si ca atare sunt pe nr de persoane ori aceasta lege prevede scutirea de la consumurilor individuale nu de la cele pe nr de persoane (pct b, nu pct a).
Legea nu are niciun sens . A fost doar data ca sa fie o bataie de cap in plus pentru administratori, pentru ca oamenii nu stiu la ce face referire aceasta, doar ce este transmis in mass media, adica titlu mare " Copii sunt 3 ani sunt scutiti de la intretinere " , ceea ce este fals . Nu se pot scuti cheltuielile individualizate pe contoare, chiar si in cazul apei intr-un imobil necontorizat, nu se va scadea un copil de sub 3 ani de la plata apei la pausal, pentru ca apa se va calcula conform Art. 47 Alin. 1 Lit. a) nu b) la care face referire Alin. 2
Multumesc pt raspuns, exact asta am gandit si eu...toata mass media scria despre scutirea de la plata intretinerii a copiilor cu varsta pana in 3 ani....populism ieftin si manipulare in masa!X-(

Daca statul voia sa ajute oamenii atunci fie I-ar fi scutit de la cheltuielile prevazute la pct. a) art 47 Legea 230/2007 fie ar fi acordat parintilor un ajutor lunar prin plata catre asociatie a sumei ce revenea unui copil, ceva similar cu ajutorul de caldura....
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2017
migaste, utilizator
daca blocul este contorizat la apa, se poate approba scutirea.
Apa este scumpa iar pentru un nou-nascut se consuma multa apa ....

Alte discuții în legătură

Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Buna - refuz stergere persoana de la intretinere ana199 ana199 pana in momentul de fata in apartament am figurat cu 1 persoana la intretinere.eu din noiembrie 2015 m-am mutat cu serviciul in alt oras, administratorul a ... (vezi toată discuția)