avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit vanzare imobil mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit vanzare imobil mostenit

Buna seara am nevoie si eu de o lamurire,in anul 2014 am vandut un apartament cu 2 camere mostenit de mine si fratele meu.Jumatate a fost al meu si jumatate al lui.L am vandut platind impozit la stat de 2 % dar am aflat recent ca conform ART. 771 d) în cazul finalizării succesiunii prin întocmirea încheierii finale după expirarea termenului de 2 ani, moștenitorii datorează impozitul de 1% prevăzut în art. 771 alin. (3) din Codul fiscal;....deci sa inteleg ca noi trebuia sa platim impozit doar 1 %? eu si fratele meu detineam apartamentul impreuna ..impozitul de 1 % se plateste pe persoana sau pe imobil? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:04, 25 Aprilie 2017
Cand a decedat cel pe care l-ati mostenit ?
in 2002
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt 2 impozite diferite:
- un impozit pe masa succesorala, de 1% din valoarea acesteia, pe care il achita mostenitorii la dezbaterea succesiunii, daca la acel moment trecusera mai mult de 2 ani de la data decesului. Este perceput global, nu 1% de persoana.

- un impozit pe venitul realizat din transferul proprietatii imobiliare, adica din pretul pe care l-ati obtinut in urma vanzarii.
Daca detineti bunul mai mult de 3 ani si il vindeti, impozitul e de 2% din pret.
Daca detineti bunul de mai putin de 3 ani, impozitul e de 3% din pret. In cazul dvs data dobandirii se considera data decesului persoanei de la care ati mostenit.
La fel, impozitul e suportat de ambii in mod egal, nu pentru fiecare.

De la 1 februarie 2017 s-a eliminat acest impozit, astfel incat cei care vand in prezent nu vor trebui sa mai achite impozitul de 2 sau 3 %.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit vanzare apartament mostenit gm_ignat gm_ignat Buna ziua, In urma decesului ambilor parinti, am ramas (eu si cu fratele meu) cu un apartament de 4 camere. Dorim sa-l vindem. Am inteles ca se aplica un ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale ContSters167676 ContSters167676 Buna ziua, Am si eu o nelamurire.Urmeaza sa vand apartamentul dobandit in 1996 dar cum sotul meu a decedat in 2010, 1/2 din apartament apare ca dobandit prin ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament scorilo200 scorilo200 Buna ziua, in urma cu patru ani a decedat tatal meu. Eu si mama dorim sa facem succesiunea pe apartament.Stiu ca vom avea de achitat o taxa plus impozit ... (vezi toată discuția)