avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit vanzare apartament mostenit
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit vanzare apartament mostenit

Buna ziua,
In urma decesului ambilor parinti, am ramas (eu si cu fratele meu) cu un apartament de 4 camere. Dorim sa-l vindem. Am inteles ca se aplica un impozit pentru apartamente vandute.
As dori sa stiu daca in cazul apartamentului obtinut prin mostenire trebuie platit un impozit, si cat ar fi acesta. Conteaza timpul dintre data vanzarii si data obtinerii apartamentului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: edigab , utilizator 15:19, 25 August 2011
Impozitul se stabileste pe baza evaluarii apartamentului. Evaluarea se face de catre un specialist in domeniu si de regula este recomandat de catre notar.Atentie , insa la piata imobiliara caci pretul apartamentelor au scazut si impozitul se plateste la valoarea de piata al apartamentului.
ART. 771

Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale

si norme :
151indice 4. În cazul procedurii succesorale se aplică următoarele reguli:

a) finalizarea procedurii succesorale are loc la data întocmirii încheierii de finalizare a succesiunii;

b) impozitul datorat va fi achitat de către contribuabil la data întocmirii încheierii finale de către notarul public;

c) în situația în care succesiunea legală sau testamentară este dezbătută și finalizată prin întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii, nu se datorează impozit. Nu se datorează impozit nici în situația în care, după finalizarea succesiunii, se solicită certificat de moștenitor suplimentar și se întocmește încheierea finală suplimentară înainte de expirarea termenului de 2 ani;

d) în cazul finalizării succesiunii prin întocmirea încheierii finale după expirarea termenului de 2 ani, moștenitorii datorează impozitul de 1% prevăzut în art. 771 alin. (3) din Codul fiscal;

e) în cazul în care succesiunea a fost finalizată prin întocmirea încheierii de finalizare înainte de expirarea termenului de 2 ani și se solicită certificat de moștenitor suplimentar după expirarea termenului de 2 ani, calculat de la data decesului autorului succesiunii, moștenitorii datorează impozit în condițiile art. 771 alin. (3) din Codul fiscal numai pentru proprietățile imobiliare ce se vor declara și menționa în încheierea finală suplimentară;

f) în cazul succesiunilor vacante și a partajului succesoral nu se datorează impozit;

g) impozitul se calculează și se încasează la valoarea proprietăților imobiliare cuprinse în masa succesorală.

platesc impozit pentru apartamentul proprietate personale la categoria 0 dar conditiile si amplasamentul nu se ridica la acest nivel,ce se poate face in acest caz pentru a plati impozitul in mod corect raportat la zona si conditiile existente?
ce acte trebuiesc depuse la primarie pentru a obtine un calcul corect si ce lege reglementeaza calculul impozitului si stabilirea zonelor pe categorii, care sunt aceste categorii?
multumesc
Buna ziua,
tatal decedat , mama mostenitoare vrem sa vindem apartamentul ce impozit platim la vanzare?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatii impozabile??? andrei_pap87 andrei_pap87 se poate deschide un cont la banca in vederea strangerii de donatii in bani pentru o familie nevoiasa? ..daca da,care sunt demersurile? ...astfel de donatii ... (vezi toată discuția)
Incasare impozit la succesiune iolanda09 iolanda09 Cum se calculeaza termenul in care mostenitorii sunt scutiti de plata TVA pentru succesiune? Concret: Defunctul a decedat la data de 16.01.2011, daca ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare imobil mostenit mihai1994 mihai1994 Buna seara am nevoie si eu de o lamurire,in anul 2014 am vandut un apartament cu 2 camere mostenit de mine si fratele meu.Jumatate a fost al meu si jumatate al ... (vezi toată discuția)