avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, divort prin notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, divort prin notar

Buna ziua si multumesc anticipat tuturor celor care-mi vor aduce lamuriri in urmatoarea problema.Eu si sotul divortam amiabil la notar.Eu detin un apartament proprietate personala dobandit inainte de casatorie,in privinta caruia stiu ca el nu are niciun drept.Dar in perioada casniciei in apartamentul respectiv s-a investit o anumita suma de bani cu care apartamentul respectiv a fost renovat si utilat.Banii respectivi ne-au fost dati de catre soacra mea.Vreau sa stiu daca are vreun eventual drept sotul meu,s au daca imi poate cere anumite dezbagubiri ulterioare.Avem o masina la care amandoi suntem proprietari.Am convenit la notar sa ii donez partea mea de masina,ca o compensatie ptr.faptul ca la un moment dat s au investit niste bani in apartament,bani dati asa cum am specificat,de soacra mea.Ideea este ca as vrea sa ma asigur ca nu voi avea parte de surprize mai tarziu,si vreau sa stiu daca dupa ce se va incheia divortul si partajul masinii la notar,daca sotul poate sa ma dea in judecata pentru a cere desbagubiri..D nul notar a spus sa stau linistita pentru ca avand in vedere ca apartamentul este al meu,nu conteaza cat s a investit in el in timpul casatoriei,eu nu trebuie sa il mai dezpagubesc pe sot cu nimic.El momentan nu are pretentii de genul acesta,dar nu pot stii mai tarziu..As fi vrut sa poata da o declaratie ceva, prin care sa recunoasca ca nu are niciun fel de pretentie la investitia din apartament,dar d nul notar spune ca nu e cazul...poimaine trebuie sa mergem sa ii donez partea mea de masina,dar totusi parca nu sunt linistita ptr.ca de partea mea nu simt ca am o siguranta ca nu ma va da mai tarziu in judecata...Am nevoie de o asigurare,cumva..Mentionez ca banii pe care ni ia dat soacra au fost dati pur si simplu din mana,fara vreun act sau ceva de genul acesta...Va rog mult daca ma puteti lamurii ca sa stiu exact cum stau...
multumesc ptr.sfaturi.Daca voi fi nevoita sa merg la alt notar,banuiesc ca nu este niciun inconvenient ca actele de divort sunt depuse la acest notar,iar actele de partaj sa le facem la alt notar...adica banuiesc ca nu trebuie neaparat ambele actiuni la acelasi notar?..O sa incerc maine sa ii explic domnului notar ca vreau sa facem un fel de tranzactie..asa cum mi-a explicat doamna SfabuAndra careia ii multumesc ptr.sfaturi...Oricum,sunt foarte stresata ptr.ziua de maine...
Nu are legătură cu divortul, puteți merge oricând pt partaj la alt notar..acum, mai târziu după divorț, când vreți.
vreau sa va mai intreb ceva.In tranzactie ,in momentul in care el va declara ca renunta la investitiile pe care le-a facut in apartament,e bine sa se si specifice faptul ca banii cu care s au facut investitiile au fost dati de soacra? sau nu e nevoie sa se mai specifice asta?adica e suficient ca renunta la dreptul de a cere despagubirii ulterior..
In tranzactia efectuata la notar, preferabil altul decat cel la care ati facut divortul care este superficial, dupa parerea mea, specificati clar ca renuntati la partea cuvenita din autoturism in schimbul renuntarii sotului la pretentiile cu renovarea apartamentului dv.din banii dati de mama sa, aceste renuntari echilibrand astfel balanta, dar punandu-va la adapost si pe viitor.
maris20 a scris:

D nul notar a spus sa stau linistita pentru ca ...


De pe scaun, dnul. notar vede lumea mai roz decât o vedem noi, cei care am mai trecut și pragul instantelor de judecată. (și nu ne-ar ajunge un roman fluviu să povestim câți ...liniștiți erau pe acolo).

Aș înțelege să faceți donație dacă ați da cu adevărat de bogdaproste (fără a urmări să primiți ceva în schimb). Or, dvs. nu-i dați jumătate de mașină doar așaaa, ca să-i mulțumiți pentru bucuria de a fi fost mai mulți ani colegi de recamier :) ori în speranța că o să vă pupe mâna mai târziu (obligația de recunoștință a donatarului)

Ci,


... ca o compensatie ptr. faptul ca la un moment dat s-au investit niste bani in apartament


Și atunci? Ce îl împiedică pe dl. notar să scrie un act care reflectă acest adevăr? Poate fi tranzacția despre care vi s-a vorbit mai sus. Poate fi un partaj, in urma căruia el devine proprietar exclusiv pe mașină, iar sulta pe care ar trebui să o primiți de la el se compensează cu valoarea îmbunătățirilor pe care ar trebui să i le plătiți dvs.

Oricum, donația este ...din alt basm. N-are nicio legătură cu situația de fapt din speța dvs.
Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2017
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Partaj notar danaru danaru Buna seara, As dori si eu o informatie...Am hotarat sa facem partajul la notar: un apartament ipotecat, credit imobiliar pe 22 de ani si o masina, tot cu ... (vezi toată discuția)
Acord intre soti inainte de divort leila.3000 leila.3000 Buna. As avea nevoie de un sfat pentru cine ma poate ajuta..Doresc sa introduc actiune de divort..problema este ca sotul meu care lucra in strainatate cand ... (vezi toată discuția)
Divort/partaj emp2010 emp2010 Buna ziua, Am un imobil dinainte de casatorie obtinut prin contract de vanzare-cumparare.Dupa casatorie, in 2005, am facut credit pentru achizitie masina. In ... (vezi toată discuția)