avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Accesare date de trafic in proces civil
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Accesare date de trafic in proces civil

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca intr-un proces civil, una din parti (persoane fizice) poate cere accesarea datelor de trafic (drept proba). Prin "date de trafic" fac referire la informatiile retinute de furnizorii de internet si telefonie mobila.

In afara de legea Big Brother care a fost declarata constitutionala, mai exista si alte legi cu privire la prelucrarea/stocarea datelor utilizatorilor pentru o perioada de timp?

Ce inseamna defapt "date de trafic", ce date sunt salvate de catre furnizori? Datele privind conversatiile sau si continutul acestora?

Care sunt circumstantele prin care o persoana fizica ar putea intra in posesia acestor date?(ex. detectiv particular?)


Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
alexeey, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 06:08, 28 Aprilie 2017
Conform Legii nr. 235/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice
4. Dupa articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 12^1, cu urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 12^1 Accesul la date al autoritatilor
(1) La solicitarea instantelor de judecata sau la solicitarea organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pun la dispozitia acestora, de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare, in conformitate cu prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal.
Conform Legii nr. 506/2004 Art. 2, nr. 1:

b) date de trafic - orice date prelucrate în scopul transmiterii unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice sau în scopul facturării contravalorii acestei operațiuni;

Împreună cu

d) comunicare - orice informație schimbată sau transmisă între un număr determinat de participanți prin intermediul unui serviciu de comunicații electronice destinat publicului; aceasta nu include informația transmisă publicului printr-o rețea de comunicații electronice ca parte a unui serviciu de programe audiovizuale, în măsura în care nu poate fi stabilită o legătură între informația în cauză și abonatul sau utilizatorul identificabil care o primește;

Din aceste doua articole de lege nu pot înțelege dacă "orice date prelucrate în scopul transmiterii unei comunicări" include și comunicarea în sine, conținutul unui email, conversațiile private de pe rețele de socializare?
Deoarece aceste conversații la momentul efectuării lor, au făcut parte din traficul de date al utilizatorului.

Va mulțumesc mult.
Chiar presupunand ca ar fi fost stocate datele de trafic, ele nu inseamna absolut orice, ci IP-uri accesate (logul tehnic pentru prevenirea si combaterea abuzurilor) si in sensul legii Big Brother inseamna adrese de e-mail, telefoane apelate, etc. Ca server de DNS se poate folosi orice server, eu de ex. folosesc OpenDNS cu dnscrypt, asa ca providerul meu nu stie ce nume de domenii accesez (pe un IP pot fi gazduite sute de websiteuri).

Pe urma, faptul ca Politia ar avea dreptul sa consulte aceste date nu inseamna ca orice civil ar avea acest drept. Ma rog, daca ati obtine mandat judecatoresc, s-ar putea. Iar datele nu sunt stocate etern, ci sunt sterse dupa un anumit timp.
Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2017
tgeorgescu, utilizator
Îmi puteți lăsa va rog o adresa de e-mail?
Puteti folosi mesajele private ale forumului. In orice caz, eu nu sunt avocat.

Si cred ca ar mai trebui sa mentionez ca sunt stocate datele de conectare, adica ce abonat s-a conectat in ce moment de la ce IP. Nu stiu in ce masura legile Big Brother prevedeau pastrarea indelungata a acestui istoric. Ma rog, aceste legi pot fi consultate pe internet, functie despre ce an vorbim.

Sa nu uitam ca IP-ul nu este o dovada a identitatii, de ex. ce s-a facut de pe un anumit IP putea fi facut de sot, sotie, copil, musafir, vecin care a spart WiFi-ul sau un hacker din Vietnam sau din Hackerville romanesc.
Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2017
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 506/2004 sau legea big brother alexeey alexeey Bună ziua, Conform Legii nr. 506/2004 Art. 2, nr. 1: (care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în ... (vezi toată discuția)
Desfasurator siteuri de la furnizorul de internet TudorMuntean TudorMuntean Buna ziua! Am nevoie sa aflu cum pot obtine un desfasurator pentru anii 2009-2010 de la furnizorul de internet in ceea ce priveste siteurile accesate. ... (vezi toată discuția)
Providerul de internet limiteaza dreptul de utilizare RaDracones RaDracones Daca povestile si \"paranoia\" legate de providerii de internet care limiteaza, gestioneaza si urmaresc actiunile clientilor veneau in general din SUA si lumea ... (vezi toată discuția)