cora2006 a scris:
Claudiu, dreptul de creanta da posibilitatea introducerii unei actiuni in pretentii si se timbreaza la valoarea sumei pretinse, pe cand dreptul de coproprietate in devalmasie sau pe cote parti da posibilitatea introducerii unei actiuni de partaj, care se timbreaza diferit, la valoarea bunului ce urmeaza a face obiectul partajului.
Cele doua actiuni nu sunt identice! De aceea am afirmat ca o actiune de partaj a unui bun propriu va fi respinsa cu SUCCES! pe exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului neproprietar. ;)
Cora, sa stii ca la Bucuresti instanta nu invoca din oficiu aceasta exceptie.
Problema cu dreptul de creanta constituie o mare problema din motive pe care presupun ca le intelegi.;)
Sunt situatii in care exista imposibilitatea cumpararii bunului in comun pentru simplul fapt ca acele persoane nu erau casatorite.
Nu ma refer la situatia in care sotii cumpara 50% la suta fiecare in actul notarial.
De mers merge iar invocarea unei exceptii in acest caz nu se face decat partea adversa.Instanta nu se implica.
Am avut un proces de acest gen de curand dar din neintelegeri financiare cu clientul, care a gasit un coleg care i-a cerut mai putin si i-a cerut sa rezilieze contractul cu mine solutia nu a fost favorabila.
Actiunea insa nu s-a respins ca inadmisibila.Era foarte bine gandita si redactata actiunea.
Instanta mi-a cerut lamuri cu privire la actiune si le-a primit.Apoi, la urmatorul termen a venit colegul...
avocat Claudiu Lascoschi