avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj apartament, eventual bunuri, in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj apartament, eventual bunuri, in cazul concubinajului

Buna seara,
Ma poate cineva ajuta intr-un caz...bizar?
Am fost casatorita, am divortat de 10 ani, dupa divort eu am cumparat un apartament, cu plata in rate, pe cabinetetul individual, (al meu).
Intre timp ne-am impacat, dar fara acte legale si impreuna am achitat apartamentul, autoturismul, etc. In momentul de fata, neexistand cale de convietuire, fostul sot a fost evacuat legal din apartament.
Nu am facut niciodata partajul bunurilor, crezand ca ne vom intelege asupra lor. Totusi, intrucat, el insista sa se mute in apartament, motivand ca a contribuit la plata lui, dar nici nu doreste un partaj, ce posibilitati legale am de a-i oferi cota-parte, desi el nu doreste? Si cam cat m-ar costa aceasta operatiune?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:46, 21 Septembrie 2009
Corecta precizare,insa lipsesc multe date.Spre exemplu veniturile din care a fost achizitionat bunul.;)
Cel mai probabil e propriu.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
cora2006 a scris:

Claudiu, dreptul de creanta da posibilitatea introducerii unei actiuni in pretentii si se timbreaza la valoarea sumei pretinse, pe cand dreptul de coproprietate in devalmasie sau pe cote parti da posibilitatea introducerii unei actiuni de partaj, care se timbreaza diferit, la valoarea bunului ce urmeaza a face obiectul partajului.
Cele doua actiuni nu sunt identice! De aceea am afirmat ca o actiune de partaj a unui bun propriu va fi respinsa cu SUCCES! pe exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului neproprietar. ;)

Cora, sa stii ca la Bucuresti instanta nu invoca din oficiu aceasta exceptie.
Problema cu dreptul de creanta constituie o mare problema din motive pe care presupun ca le intelegi.;)
Sunt situatii in care exista imposibilitatea cumpararii bunului in comun pentru simplul fapt ca acele persoane nu erau casatorite.
Nu ma refer la situatia in care sotii cumpara 50% la suta fiecare in actul notarial.
De mers merge iar invocarea unei exceptii in acest caz nu se face decat partea adversa.Instanta nu se implica.

Am avut un proces de acest gen de curand dar din neintelegeri financiare cu clientul, care a gasit un coleg care i-a cerut mai putin si i-a cerut sa rezilieze contractul cu mine solutia nu a fost favorabila.
Actiunea insa nu s-a respins ca inadmisibila.Era foarte bine gandita si redactata actiunea.
Instanta mi-a cerut lamuri cu privire la actiune si le-a primit.Apoi, la urmatorul termen a venit colegul...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj anadediu anadediu in speta avem un divort pronuntat in urma unei casatorii de 2 ani. cei doi soti, anterior casatoriei au trait in concubinaj notoriu timp de aprox 10 ani. in ... (vezi toată discuția)
Drepturi in concubinaj claudymaria claudymaria M-am impacat cu fostul sot dupa ce am divortat si avem deja 4 ani de impacare, timp in care am mai facut inca un copil. Ce drepturi am eu avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)