avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Furt sau talharie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Furt sau talharie

Buna seara!
Fiul meu Dan, în varsta de 17 ani a fost batut intr-un parc pe 15 august 2016, în jurul orei pranzului de doi tineri de 16, respectiv 18 ani, la instigarea unui al treilea adolescent, Fabian - var cu unul dintre batausi (Dan nu-i cunostea pe niciunul dintre ei).
Doua saptamani mai tarziu, Fabian, în vârsta de 16 ani si care se afla in perioada de suspendare a executarii pedepsei sub supraveghere de 6 luni, pentru comiterea unei talharii, savarsite in complicitate cu un coleg de liceu, în acelasi parc unde fiul meu fusese cotonogit de cei doi batausi si bicicleta lui distrusa, profitand de faptul ca Dan, care era cu doi prieteni erau inconjurati de cunoscuti de-ai lui Fabian (cu renume de ”baiat de cartier”) i-a luat fiului meu lantul de aur de la gat si a sarit gardul imprejmuitor al parcului, aratându-i lantul si in ciuda insistentelor tuturor celor din parc (era plin de copii de toate varstele), in special ale fiului meu - nu l-a returnat, zicând ca vrea sa se distreze...si adaugand ca daca va fi ”turnat” la politie ii va pune pe varu-sau si gasca lui sa-i rupă picioarele... că el se p..a pe politie, fiindca este minor, că are un avocat bun si oricum va scapa...
Dupa atitudinea ostila a celor de la Biroul de Investigatii Criminale, care au criticat lipsa de reactie a lui Dan si a celor doi prieteni, in ciuda documentelor medicale prezentate de mine, care mentioneaza hipertensiunea lui Dan de la 14 ani si parestezia membrelor superioare in stari emotionale (Fisa U.P.U. din 2013), a bataii primite anterior (pentru care exista dosar penal pentru vatamare corporala si distrugere) - despre care le-am spus politistilor, au urmat 6 luni si jumatate de solicitari de urgentare si audiente la Parchetul de pe langă Judecatorie, pentru ca abia pe 30.03.2017 Dan sa primeasca citatie pentru Judecatorie - camera preliminara, cu termen de 30 de zile pentru a depune acte, solicitari,etc.... Dan fiind victima a infractiunii de F U R T?!...
Doresc sa reclam schimbarea incadrarii juridice.
Va rog sa ma ajutati!
Va multumesc!
Puteti incerca schimbarea incadrarii juridice, insa sa retineti ca talharia este un furt savarsit prin violente ori amenintari. Din cele relatate de dvs, fiul dvs. nu a fost violentat ori amenintat ca sa predea lantul de aur. Si nici nu a fost batut ptr ca faptuitorul sa poata pleca de la locul infractiunii cu prada sa. I-a fost pur si simplu smuls de la gat. Fapta e furt, nici macar calificat.
Smulgerea lantului de la gat se considera talharie.

Puteti incerca aparari dar nu cred ca veti avea succes.

Atentie sa nu va complicati la pedeapsa.
Vorbiti serios cu avocatul cum sa procedati.
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Smulgerea lantului de la gat se considera talharie.



Imi pare rau, dl.avocat, insa asa cum dna a descris fapta, este vorba de furt. Iar rechizitoriul este corect.
Eu sunt de parere ca se va schimba incadrarea juridica din furt in talharie de catre instanta.
Instanta Suprema este fara echivoc in acest sens.

In plus, amenintarea intareste si mai mult infractiunea de talharie.
Rechizitoriul este gresit.
Așadar, in opinia dvs. daca un agresor va smulge hainele și va ameninta că intenționează să întrețină relații sexuale împotriva voinței dvs.,nu se considera tentativa de viol sau viol, după caz, pentru că smulgerea hainelor nu este o fapta savarsita cu violenta ?

Din păcate pentru făptuitor, smulgerea (hainelor, lanțului de la gat) se considera violența. Iar în cazul descris de inițiatoarea topicului, este vorba despre tâlhărie .
Furtul săvârșit cu violența, se numește tâlhărie!

Păcat că organele de poliție sunt cam indolente și supraponderale, pentru a face ceea ce trebuie .

Alte discuții în legătură

Agresiune fizica Larissa02 Larissa02 Buna seara. Se intrebarea mea este atunci cand o persoana te ameninta in repetate randuri verbal iar la un moment dat cand se intalnesc te strange de gat cu ... (vezi toată discuția)
Talharie tudodeanisoara tudodeanisoara la ce se incadreaza fapta ruperea unui lantisor de aur de la gatul unei persoane si ce pedeapsa primeste astept raspuns va multumesc . baiatul este arestat ... (vezi toată discuția)
Redozare pedepse noui cod penal letty_2009 letty_2009 Buna seara Va rog sa ma lamuriti ce se intampla cu o persoana condamnata la 8 ani inchisoare cf art 211 lit c (talharia s-a petrecut ziua intr-un loc ... (vezi toată discuția)