avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca semnat pentru 8ore/zi si declarat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca semnat pentru 8ore/zi si declarat 2ore/zi;

Buna ziua! In februarie 2012 m-am angajat la un SRL unde am semnat un contract de munca cu o durata de lucru de 8ore/zi. In iunie 2014 am plecat prin demisie de la acest SRL si am solicitat un Revisal in care am constatat ca mi se declarase contractul de munca cu durata de 2ore/zi. In iulie 2014 m-am reangajat la un alt SRL la care lucrez si in prezent unde, la fel, am semnat un contract de munca pe o durata de 8ore/zi. Am solicitat o situatie Anaf-ului din care a reiesit ca mi s-a declarat contractul de munca pe o durata de 2ore respectiv 4 ore/zi. Cum pot sa-mi recuperez vechimea reala (am 47 ani) si ce risca angajatorii celor doua SRL-uri? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 10:13, 30 Aprilie 2017
1. Durata timpului de munca mentionata in c.i.m. nu influenteaza vechimea in munca si nici stagiu de cotizare la pensie.

Art. 106
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Textul art.106 alin.1 C.mun. prevede clar ca, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

De asemenea, art.16 alin.4 C.mun. dispune ca, munca desfasurata in baza unui c.i.m. constituie vechime in munca , fara a face vreo distinctie cu privire la timpul de munca - norma intreaga sau timp partial.

Prin urmare, 1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.

2. Pentru rectificarea situatiei , nu puteti decat sa sesizati ITM-ul si sa promovati o actiune in instanta.
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
In mod sigur declararea acestor CIM cu 2 ore a avut ca scop diminuarea contributiilor angajatorului la buget. In mod cert va afecteaza la pensie, sub aspectul ca baza de calcul a punctajului este mult diminuata, conducand la micsorarea cuantumului pensiei. Din pacate, solutia este actiunea in instanta. Spun din pacate pentru ca dureaza, ca timp si costa, ca bani. Bafta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca cu timp partial iolandaniculescu iolandaniculescu Am un contract individual de munca legal, cu timp partial de 40 ore/luna, in urma caruia realizez un venit mai mare decat salariul minim pe economie. Va rog ... (vezi toată discuția)
Vechime RuxandraLarisa RuxandraLarisa Vechimea in munca se calculeaza diferit pentru cei care au contract cu timp partial sau este la fel ca la cei cu norma intreaga? (vezi toată discuția)
Vechime in munca daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti cum sa calculez vechimea unui salariat care a lucrat, timp de 3 ani 7 luni 20 zile , 2 ore/zi. (vezi toată discuția)