Buna ziua,
Vin si eu cu urmatoarea problema si cu rugamintea de a ma sprijini cu un sfat:
-mama mea are 57 ani, a lucrat cam pana in anul 1986 (nu stiu cati ani vechime are) dupa care a mai lucrat sporadic cate 1-2-3 ani pici pe colo, si in final are 2 ani lucrati in Italia cu carte de munca.As vrea sa ma interesez pentru ea:
- cati ani de vechime are - unde trebuie sa merg?
-la ce varsta se poate pensiona , fie chiar si anticipat;
-unde se poate plati pentru vechime in munca din urma si in ce conditii;
Vedeti pe carnetul de munca cati ani are lucrati. Pentru a beneficia de pensie ii trebuie minim 15 ani lucrati.
Pt. a "cumpara vechime" trebuie sa mearga la casa de pensii cu buletinul. Poate "cumpara" din 2012 pana in prezent daca in aceasta perioada nu a ucrat sau nu a fost asigurat.
Precizati luna si anul nasterii - pt pensie - neaparat trebuie sa aibe un stagiu de cotizare de minim 15 ani pt a iesi la pensie de limita de varsta.
Multumesc pentru raspuns, vreau sa va mai intreb ceva, din 2012 pana in prezent are vativa ani lucrati in Italia, inteleg ca asta nu are legatura cu statutul de asigurat din Romania (aici nu a fost asigurata)
Pentru deschiderea dreptului la pensie i se valorifica anii din Italia ( dupa confirmarea celor de acolo), dar statul roman plateste pensie doar pt anii lucrati in Romania.
Poate cumpara vechime din mai 2012 pana in prezent, daca nu are minim 15 ani lucrati. ( se plateste aprox 3000 - 3100 lei / an)