ce parere aveti in urmatorea situatie : am produs si livrat niste piese metalice; acestea au ruginit ( desi nu ar fi trebuit sa se intample acest lucru); acum cumparatorul ( societate comerciala) vrea sa mi le dea inapoi iar eu ( un SRL care le-a produs) sa-i platesc inapoi pretul + despagubiri;
eu am probe din care rezulta ca le-a depozitat prost; acele piese au fost tinute in curte, in ploaie, o perioada de cateva luni; mi se pare o chestiune de bun simt sa nu tii piese metalice in ploaie....TOTUSI - eu nu i-am dat niciun fel de instructiuni de folosire!! Nu i-am spus cum si unde sa le depoziteze sau ceva de genul asta...
Stiti vreun text de lege care sa ma oblige la acest lucru? Credeti ca fata de lipsa acelor intructiuni pot pierde procesul desi este de bun simt sa protejezi piesele metalice?? ( asa cum de exemplu oricine stie ca nu trebuie sa bagi in apa un PC)
Nu uitati ca vorbim despre 2 societati comerciale si de o vanzare en-gros.
Multumesc pentru opiniile voastre!
am citit standardul (care este international) de la cap la coada;
el vorbeste despre dimensiuni, continut chimic...etc, dar nimic despre detalii de utilizare sau depozitare....
Mă miră acest lucru fiind vorba de un standard internaţional.Poate produsul se încadrează într-un grup care are un standard comun.oare produsul în cauză nu se poate asimila cu un alt produs la care condiţiile de depozitare sunt clare.Oricum termenul de "instucţiuni de folosire" se foloseste pentru ceva funcşional,un aparat,o unealtă,etc. În altă ordine de idei,fiind vorba despre o livrare en.gros trebuia să existe un contract între părţi iar acel contract trebuia să conţină în mod expres condiţii de depozitare.
Fiind vorba de doua societati comerciale, nu este aplicabil Codul consumului, nici alte acte normative din domeniul protectiei consumatorilor.
In opinia mea, aspectele dezbatute trebuie analizate exclusiv prin prisma contractului incheiat intre parti. Nu cred ca sunteti in culpa daca nu i-ati furnizat acele instructiuni.
Nu sunt jurist, dar din punct de vedere tehnic, consider ca responsbilitatea pentru conservarea in bune conditiuni a unor produse metalice revine celui care le are in posesie. Daca la livrarea marfii, primitorul nu a specificat in actele receptiei cantitative si calitative starea de defectiune a marfii, cum ca ar prezenta urme de rugina pe o anumita suprfata, de aici, toata responsabilitatea trece asupra primitorului. Acesta, chear constatand ulterior pete de rugina pe suprafata marfii, avea obligatia sa le indeparteze , sau daca nu era posibil, trebuia sa ia masuri de conservare. Adica sa pulverizeze peste materialele metalice un strat de ulei ars -asta cel mai la indemana- sau alte metode de conservare impotriva oxidarii.
Tony.