avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Din pacate parintii mei sunt in prag de divort si am cateva nelamuriri , sper sa gasesc ajutor aici.
Ne-am mutat in casa parintilor tatalui meu in urma cu 17 ani , casa care este pe numele bunicilor.Acestia s-au mutat la tara si ne-au lasat casa, fara sa o treaca pe numele lor.
Acum casnicia nu merge bine deloc si mai mult ca sigur urmeaza divortul.
Intrebarea mea este cum se face partajul?
Specific faptul ca in tot acest timp , casa a fost reconditionata , si in curte s-au mai construit 2 camere unde stau cu sora mea (care este minora)
Pentru ca totul sa se imparta in mod egal este necesar sa fie trecuta casa pe numele lor?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:24, 21 Septembrie 2009
Este firesc ca sotii sa nu poata partaja ceva ce nu apartine comunitatii de bunuri. Nu pot imparti casa parintilor unuia dintre ei.
Casa nu este bunul comun al sotilor si , ca atare , nu face obiectul partajului!
Parintii dvs au totusi un drept asupra sumelor de bani investite in renovarea casei si in construire celor 2 camere , insa nu au nici un fel de drept asupra imobilului.
SUCCES!
B-)
si in cazul in care imobilul este trecut de bunici pe numele celor doi?
din pozitia mea, nu cred ca e drept sa fim alungati, din casa de fiecare data cand bea etc ( chiar daca totul a fost la nivel verbal doar)
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2009
tavi02ro, utilizator
Casa apartine bunicilor , chiar daca acestia v-au lasat-o si au plecat la tara. Daca ei vor decide sa le treaca parintilor casa pe numele lor, prin vanzare-cumparare sau donatie( pe numele ambilor soti) , parintii vor deveni proprietari , iar in caz de divort, vor avea ce partaja. Pe camerele construite de parinti, daca si terenul apartine bunicilor, din punct de vedere legal, se considera ca noile constructii apartin tot bunicilor, insa , daca parintii fac dovada faptului ca au construit cu materialele lor, bunicii vor trebui sa-i despagubeasca. Pentru cheltuieleile facute cu reconditionarea casei , parintii au un drept de creanta, desigur , facand si dovada faptului ca si-au adus aportul la sporirea valorii imobilului.
Exact cum au zis si colegii, casa nu se va partaja. Ea este proprietatea bunicilor, iar parintii au doar un drept de creanta asupra imbunatatirilor aduse.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am? vasile s vasile s La procesul de partaj pot sa obtin mai mult de 50% din casa avand in vedere ca eu am fost principalul investitor?Fosta soacra are vreo cota parte din casa( ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei la mostenirea sotului tatiana28 tatiana28 Buna ziua.Am o problema.Parintii sunt casatoriti de aproape 30 ani.Cand s-au casatorit,tata a venit cu propunerea de a locui in casa parintilor lui deoarece ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ma puteti ajuta cu o sugestie pe tema urmatoare? parintii ... Imrazvan Imrazvan Buna ziua, Ma puteti ajuta cu o sugestie pe tema urmatoare? Parintii mei au divortat, fara partaj, la notar. Casa si terenul lor e pe numele tatalui meu, ... (vezi toată discuția)