avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sărbători legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sărbători legale

Eu am fost in Sâmbăta Paștelui la serv și am 8libere p luna. Acum șeful mi-a zis că mi-a luat liberul p care ilustrează avem în samba Paștelui și mi l-am dat duminică adică de Paști. Avem dreptul la sărbători legale chiar dacă avem 8 libere p luna sau nu avem dreptul???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:30, 3 Mai 2017
1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatii beneficiaza:
- de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

sau

- in cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei
Bună ziua!

Din ce înțeleg eu, totuși, nu vorbim de o sărbătoare legală. Sâmbăta Paștelui nu e încadrată de legislație astfel. Zile libere legale sunt prima și a doua zi de Paște, adică duminică și luni.

Numărul de zile libere și repausul săptămânal obligatoriu nu trebuie să fie afectate de către zilele libere legale, însă. Deci da, aveți dreptul la zilele libere pe lângă cele 8 lunare.
Ioana Botea a scris:

Eu am fost in Sâmbăta Paștelui la serv și am 8libere p luna. ...



Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamana, salariatii beneficiaza cumulativ de:
- de un repaus saptamanal este de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile ale saptamanii

- de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Remuneratia in zilele de liber legal care cad in weekend oanazic oanazic Buna ziua, Am o nelamurire in ceea ce priveste remuneratia zilelor de liber legal care cad in weekend. Eu sunt remunerata in functie de intervalul ... (vezi toată discuția)
Munca in schimburi de 8 ore in tura (7-15 si 14-22) alleb alleb Munca prestata in zilele de sambata si duminica si cu repaus fixat in alte zile consecutive ,salariatul are dreptul la spor de weekend ? In zilele de ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)