avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Recuperare onorariu expert
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Recuperare onorariu expert

Buna ziua,

Am fost desemnat expert judiciar intr-o cauza fiscala. Expertiza a fost ceruta de parat. La solicitarea instantei am depus expertiza inainte ca paratul sa plateasca biroul local de expertize. Expertiza nu a fost favorabila paratului, orin urmare nu a mai platit costul expertizei. Instanta a dispus la ultimul termen ca paratul sa plateasca costul expertizei. Intrebarea mea e daca eu pot cere costul expertizei de la biroul de expertize urmand ca ei sa il recupereze de la parat? Sau trebuie sa demarez procesul de executare a paratului care nu vrea sa plateasca de bunavoie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:37, 5 Septembrie 2019
BLETJ va poate plati onorariul numai daca acesta a fost platit de partea care a primit dispozitia instantei de judecata in acest sens.
Notificati instanta, in scris, cu nr. de inregistrare/ data de la arhiva tribunalului ca persoana respectiva nu a depus onorariul, iar dvs. ati respectat solicitarea instantei.
Instanta nu va putea cere oficial/ legal sa depuneti raportul de expertiza daca nu s-a depus onorariul provizoriu de expert.
Nedepunerea onorariului atrage pierderea dreptului partii in proces de a beneficia de expertiza.
Instanța este obligată prin lege să stabilească onorarul definitiv pentru efectuarea expertizei. Cuantumul onorarului se aduce la cunostința părții care trebuie s-o plătească . Plata onorariuui trebue făcută în termen de 5 zile de la data comunicării. Cuantumul onorariului stabilit de instanță se consemnează într-o încheiere executorie.. Dacă partea care trebuie să plătească onorarul nu o face de bună voie, legalizați încheierea executorie și vă adresați unui executor judecătoresc pentru executare silită.
Succes.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara dariad dariad In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)
Plata expertizei. cum îmi pot încasa onorariul cuvenit? ion damaschin ion damaschin Buna seara, Acum trei luni instanta a hotarat majorarea onorariului cu 4500 ron pentru expertiza efectuata in sarcina uneia dintre parti. Desi a trecut ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara - onorariu provizoriu pentru expert, in cazul ajutorului public judiciar in materie civila. marin 33 marin 33 in data de 16.02.2015 expertul topograf va fi prezent la locul disputei dintre mine si vecinul meu. Prin lege am dreptul la reducerea costului taxei ... (vezi toată discuția)