avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este demersul pentru recuperarea salariului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este demersul pentru recuperarea salariului neplatit de angajator?



Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care sunt demersurile pentru a putea recupera salariul neplatit de angajator?
Mi-am dat demisia pe data de 14.04.2017 iar salariul pe martie si aprilie nu l-am incasat iar bonurile din februarie cu toate ca pe fluturas erau trecute.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:19, 1 Septembrie 2020
Am 3 băieți care nu au primit salariul pe 1 luna de zile angajatorul refuză orice dialog pentru recuperarea banilor le-au blocat numerele de telefon sa nu il mai sune cum putem proceda sa poate recupera salariile suma fiind in jur de o sută de milioane va rog indrumatine


@ Niculae floarea


Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Bună ziua numele meu este Moldoveanu Camelia Mioara am lucrat în Olanda împreună cu fiul meu Ciucă Ionuț Laurențiu. Am fost dați afară pe motiv că am cerut să nise facă contact de muncă și nu neam primit salariile pe luna Aprilie și pe orele lucrate din luna Mai anul 2020. Ce șanse avem pentru a ne recupera salariile?
In cazul în care întâmpinați probleme referitoare la relațiile de muncă cu angajatori olandezi, sub forma unor abuzuri și exploatări, trebuie să sesizați autoritățile olandeze, în acest caz Inspectoratul SZW, prin completarea unui formular online.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariul Ana ionela Ana ionela Firma nu a platit salariul de 2 luni.ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Concediu de odihnă neplatit Viorela1988 Viorela1988 Bună ziua, as dori sa ști ce se poate face ca să îmi recuperez banii pe concediu efectuat mai mult de 21 de zile din care mi-a dat șeful doar 300 de lei ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca CosminMorar CosminMorar Buna ziua.Vreau sa dau in judecata firma la care am lucrat pentru ca nu reusesc sa scot banii de la fostul angajator.Am inteles ca pe litigii de munca ar fi ... (vezi toată discuția)