avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procent maxim din venit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procent maxim din venit

Buna ziua,

In urma procesului de majorare a pensiei alimentare, mi s-a stabilit procentul de 25%.
Aceasta majorare de pensie trebuie platita de la data introducerii actiunii, deci cu cateva luni in urma.
Mentionez ca in fiecare luna am platit pensia in cuantumul vechi.

Intrebarea mea este urmatoarea:

Serviciul imi va vira automat pensia alimentara + diferenta dintre pensia majorata si cea deja platita. V-as ruga sa-mi spuneti care este procentul maxim ce mi se poate retine din salariu pentru aceasta plata cumulata: pensia majorata + diferenta din urma.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 4 Mai 2017
edmond11, utilizator
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 14:21, 4 Mai 2017
Art. 728 Cod Procedură civilă

Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;


In acest moment vi s-a constituit o obligatie de plata constand in diferenta de pensie pe lunile in care s-a judecat procesul.
Ca ex, dvoastra ati platit 500lei (pensia veche) si vi s-a majorat la 800lei, procesul durand 6 luni. A aparut astfel o creanta certa lichida si exigibila (deci executorie), de 6 luni x (800-500)=1800lei, suma pe care, practic, ar trebui sa o achitati complet si imediat.
Despre aceasta creanta trebuie sa discutati cu mama si ea sa-si de acordul sa o platiti in rate lunare, impreuna cu pensia la zi de 800lei.
Fara acest acord, mama poate apela la un executor judecatoresc, cei 1800 transformandu-se in cca 2500, din cauza cheltuielilor de executare. In acest caz, vi se va popri inca 800lei/luna (maximul posibil), pana la stingerea datoriei de 2500.
Poate ca reusiti sa ajungeti la o intelegere cu mama, ca sa scapati de cheltuielile de executare aditionate, respectiv sa va esalonati datoria (gen 300lei x 6 luni)....
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Întrebarea mea era dacă eu plătesc în rate acea diferența plus pensia, cât mi se poate popri maxim, ca procent din venit.
Luând exemplul dumneavoastră de 800 cu 1800, cât mi se poate popri maxim pe lună?
La o pensie de 800, salariu este, evident, 3200. Mi se poate opri maxim 1600 (50%) sau doar 1056 (33%, cât am înțeles eu de la avocat)?
Hmm....problema e ceva mai complexa, dat fiind ca odata cu modificarea CPC, nu mai rezida in obligatia angajatorului de va retine 25% din net si sa vireze catre mama.
Asta inseamna ca, de fapt, angajatorul ar trebui sa va plateasca toti banii (3200) din care dvoastra sa achitati pensia de 800.
Daca la angajatorul dvoastra apare o cerere de poprire (de ex din cauza unor rate restante), angajatorul va popri max 1/3, adica 1070, trimitand catre executorul care a infiintat poprirea. Practic, din 3200, veti primi net 2130, DIN CARE VA TREBUI SA PLATITI SI PENSIA CURENTA DE 800.
In conditiile de mai sus, fiind vorba de o executare pe PENSIE, angajatorul e obligat sa va popreasca din start 1600 (50%), dvoastra primind restul de 1600 din care va trebui sa platiti si pensia curenta de 800.

Acuma, daca nu puteti ajunge la o intelegere cu mama si nici nu vreti sa va creati complicatii cu angajatorul, sfatul meu este sa apelati la cineva care va poate imprumuta suma restanta (pe care i-o veti vira mamei sub forma de pensie restanta lunile X-Y) si poate accepta o rambursare din partea dvoastra, in rate, intr-un termen suficient de rezonabil.
Ultima modificare: Joi, 4 Mai 2017
asaofi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pensie alimentara Emil27 Emil27 Buna ziua, Tocmai mi s-a facut o poprire pe salariu pentru neplata pensiei de intretinere copil pentru perioada procesului de divort. Procesul a durat 7 luni, ... (vezi toată discuția)
Ajutor plata prestare servicii ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Vreau sa inchei un contract de prestare servicii , iar onorariul pe care vreau sa il primesc este de 1600 ron Vreau sa stiu, la rubrica ... (vezi toată discuția)