Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea situatie: M-am pensionat in anul 2001, luna mai, la limita de varsta( ca persoana cu handicap congenital).La recalcularea pensiei mi s-a utilizat un stagiu de cotizare de 25 de ani. Avand in gr.a-II-a de munca o activitate de 23 de ani si 7 luni, va rog sa-mi spuneti cum mi se va face recalcularea si cu cat imi va creste punctajul.
Probabil ca nu am inteles eu bine hotararea de guvern, dar nu vad cum e posibil ca la o recalculare unde se acorda drepturi pentru gr.a-II-a de munca sa rezulte un punctaj mai mic decat cel anterior recalcularii, e o aberatie! Pentru ca daca e asa avem de a face cu o taiere sau reducere a pensiilor, mascata sub aceasta forma.Eventual, s-ar putea ca numai punctajul pentru gr.a-II-a sa se recalculeze avand in vedere stagiul de cotizare actual, nu intreaga pensie, pentru ca altfel se incalca acea prevedere legala conform careia la orice recalculare se are in vedere stagiul de cotizare utilizat la data pensionarii(sau recalcularii pe OU4/ 2005).
Va multumesc anticipat. Sa aveti o zi minunata!
Handicapul congenital este un handicap cu care m-am nascut, deci preexistent calitatii de asigurat.
Avand acest handicap congenital,mediu, in anul 2001 m-am pensionat, la limita de varsta, (avand o vechime in munca de 27 de ani), pe criteriile OUG nr.102/1999, art.44, pct.3. Conform acestei prevederi din OUG nr.102/1999, pentru a ma pensiona aveam nevoie de 25 de ani vechime in munca, iar eu aveam, deja, peste 27 de ani, plus anii de grupa a-II-a.
Totusi, nu inteleg de ce este nevoie de aceste date, poate ar fi mai simplu sa-mi explicati cum se face calculul si mi-l fac singur. Se pare ca modul de calcul al drepturilor pentru grupele de munca e un mare secret, nu reusesc s-al gasesc pe niciunde si toate solicitarile mele in acest sens raman fara rezultat.
Nu am dubii acum ca ma incadrez in criteriile pentru recalculare, doar ca nu stiu cum se face aceasta, care este formula/metodologia.
Oricum, multumesc pentru bunavointa.
Va doresc o zi minunata!
Nu ati beneficiat de nicio majorare dupa recalcularea dun 2005 in baza O.U.G.4/2005 ?
Ce punctaj mediu anual ati avut in urma recalcularii din anul 2005 ?
Daca sunteti sigur ca veti intra in acesta recalculare:
Daca aveti dosarul de recalculare din 2005 atunci este foarte simplu de calculat.
Adunati punctajele anuale din perioada in care ati defasurat activitate in grupa II.
Aplicati 25% la aceste puncte.
Total puncte suplimentare acumulate/stagiul complet = punctaj mediu anual suplimentar
Acesta se adauga la cel in plata.
Dosarul de recalculare din 2005 trebuie sa contina:
Decizia
Buletinul de calcul
Date si elemente care au condus la.......
Punctajele anuale
Punctajele suplimentare