avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Chemare in judecata pe baza unor date false
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Chemare in judecata pe baza unor date false

Am fost dat in judecata pentru recuperarea unei sume de bani folosind date false.
Pot sa fac plingere penala pe baza cererii de chemare in judecata care contine date false impotriva celui care a facut cererea sau trebuie sa astept terminarea procesului civil?
In procesul civil apararile inlatura sustinerile gresite si nefondate pe probe.

Comiterea unei infractiuni presupune incalcarea legii penale.
Puteti formula planger e penala ptr.infractiunile de fals in sincrisuri sub semnatura privata(art.322NCP),uz de fals(art.323 NCP),flasin declaratii(art326NCP),nu trebuie sa asteptati solutia din procesul civil, procesul penal va suspenda procesul civil.
Eu zic ca NU, cererea de chemare in judecata nu are valoare probatorie şi eficienţa juridica prin ea insasi, ea are doar rolul de a investi instanţa de judecata cu analizarea pretenţiilor reclamantului. Mai departe, partile din proces au dreptul de a contesta cele sutinute de reclamant si de a face proba contrara. Pronunţarea unei hotarari judecatoreşti se face In baza unui probatoriu administrat de instanţa, nu doar pe baza susţinerilor reclamantului care nu au valoare probatorie prin simpla lor afirmare.
Daca nu ar fi asa, am fi in situatia ca orice cerere de chemare în judecata respinsa sau sustinerile dintr-o întampinare in care se fac afirmaţii necorespunzătoare adevarului, ar putea fi considerate declaratii false şi sa atraga raspunderea penala.
Multumesc!

Daca nu ar avea raspundere penala fiecare s ar apuca sa faca chemari in judecata pe motive inventate si false pentru a ii sicana si calomnia pe altii.
Jurisprudenta este in sensul pe care vi l-am indicat, dvs faceti ce doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Elemente constitutive ale infractiuni VONPAUL006 VONPAUL006 Intr-o actiune piritii prezinta in intimpinare lucruri mincinoase. Am sesizat Parchetul pentru fals de declaratii, art.292 C.P. Parchetul in ... (vezi toată discuția)
Art. 292 cod penal Martonze Martonze Declaratiile mincinoase din cererile de chemare in judecata se incadreaza in art. 292 - Fals in declaratii? Daca un executor judecatoresc a incalcat ... (vezi toată discuția)
Cererea de chemare in judecata intemeiata pe minciuna donigao donigao Buna ziua, As dori sa stiu daca reclamantul poate fi tras la raspundere in vreun fel sau daca cererea sa ii fie respinsa in cazul in care si-a intemeiat ... (vezi toată discuția)