avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... certificatul de medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

certificatul de medicina muncii

Buna ziua,

in Codul Muncii spune ca certificatul de medicina muncii, care arata daca angajatul este apt sau nu pentru a desfasura munca respectiva, se obtine anterior semnarii contractului de munca.

Se poate intelege prin "anterior" si cu cateva ore inainte de inscrierea contractului in Revisal sau este necesar sa treaca o zi intre cele 2 momente - luand in considerareipoteza ca angajatul este apt.

Apare in Revisal si data la care s-a facut inscrierea, pentru a determina daca documentele de mai sus, emise in aceeasi zi au fost anterioare unul celuluilalt?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:37, 20 Octombrie 2019
Considerăm că este necesară ca obţinerea certificatului de medicina muncii să aibă loc cu o zi anterioară primei zile de lucru. Obţinerea certificatului înainte de înregistrarea contractului în Revisal nu poate fi considerată o regulă general valabilă. Exemplu:
În data de 08.05.2017 se semnează un contract individual de muncă în care prima zi de lucru este 08.06.2017. Acest contract de muncă se poate raporta în data de 08.05.2017 în Revisal, întrucât la această dată a fost luat la cunoştinţă. Ulterior se poate obţine certificatul de medicina muncii, până în data de 08.06.2017. În cazul în care medicul de medicina muncii nu consideră viitorul angajat ca fiind apt, acest contract se poate radia şi raporta în Revisal, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Pe certificatul medical la angajare (art.27, al.1 din Codul Muncii), care este de fapt "Fisa de aptitudine" (anexa 5 din HG 355/2007) eliberata de catre medicul de medicina muncii, e trecuta data eliberarii, nu si ora.
Deci "Fisa de aptitudine" trebuie sa fie eliberata cu 1 zi inainte de inceperea lucrului.
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2017
ionion2000, utilizator
Nu este vorba de certificat de medicina muncii ci de fisa de aptitudine a lucratorului pentru care medicul specialist de medicina muncii stabileste in urma examinarii medicale aptitudinea in munca a viitorului angajat pentru locul de munca/ postul de lucru/ activitatea pentru care se solicita angajarea.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor stabileste:
-Art. 9 (1) In sensul prezentei hotarari, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical.
-Art. 13 Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/ aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/ functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/ inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/ inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/ sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/ inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
-Art.16 (6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
Din ce stiu eu, etapele unui angajat in inceperea muncii sunt: examen de medicina muncii (sau fisa de aptitudini la angajare, daca suntem stricti...eu am vorbit in limbaj uzual), semnarea contractului de munca si inceperea activitatii.

Eu NU am facut referire la data de incepere efectiva a activitatii, ci la data angajarii. Evident, nu se incepe munca efectiva, decat in urmatoarea zi lucratoare semnarii contractului de munca.

Deci, raportat la data semnarii CIM, cat de anterior trebuie obtinut certificatul de la medicul de medicina muncii / fisa de aptitudini?

Multumesc.
Am spus mai sus:
"Deci "Fisa de aptitudine" trebuie sa fie eliberata cu (minim) 1 zi inainte de inceperea lucrului."

Nu exista "Fisa de aptitudini", ci "Fisa de aptitudine" deoarece e vorba despre aptitudinea in munca.
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2017
ionion2000, utilizator

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine Daliborka Daliborka Buna ziua fisa de aptitudine poate fi eliberata de medicina muncii si in ziua inceperii aactivitatii angajatului sau trebuie neaparat inainte? (vezi toată discuția)
Medicina muncii la angajare crmnradu crmnradu Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am ... (vezi toată discuția)
Angajat fără fișa postului, fișă medicală și fără instructaje. poate fi amendată firma din aceste motive? LaurLucreția LaurLucreția Sora mea e angajată ca lucrător gestionar de aproape 2 luni. La angajare a primit doar un exemplar al CIM; nu i s-a oferit niciun exemplar al fișei postului ... (vezi toată discuția)