avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune gratuita fond de comert
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune gratuita fond de comert

Exista vreo prevedere legala care sa impiedice cesiunea cu titlu gratuit al unui fond de comert? In fapt e vorba de o societate straina care vrea sa infiinteze in Romania un SRL cu asociat unic. Poate ea sa ii cedeze cu titlu gratuit un fond de comert constand in bunuri atat corporale dar si incorporale (de pilda drepturi de proprietate intelectuala, contracte cu clienti etc.), mai ales in conditiile in care va fi unicul asociat al SRL-ului?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 13:57, 22 Septembrie 2009
Buna ziua,

raspunsul este simplu - se aplica legislatia din tara respectiva.
Daca era vorba despre o societate comerciala din Romania, as fi raspuns ca nu se poate. Fiind vorba despre o societate straina, ei raspund acolo pentru acest tip de act. SRL-ul romanesc poate primi cu titlu gratuit fara probleme si fara sa aiba vreo temere ca s-ar putea angaja raspunderea firmei sau administratorului pentru acest act.
In tara cu pricina , firma respectiva ar putea face acte cu titlu gratuit sau nu...dar asta nu-i problema dvs. ci a partenerului strain.

Avocat Boncu
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
Boncu Constantin, Avocat
Problema este ca bunurile se afla pe teritoriul Romaniei. De ce nu s-ar putea pentru o societate romana sa zicem? Ce impiedica aceasta cesiune cu titlu gratuit?
Undertaker a scris:

De ce nu s-ar putea pentru o societate romana sa zicem? Ce impiedica aceasta cesiune cu titlu gratuit?


Legea nr. 31/1990 la art. 1 alin. 1 spune urmatoarele: in vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.

Iar doctrina a definit faptele (actele) de comert ca fiind acele acte juridice, fapte juridice si operatiuni economice prin care se realizeaza productia de marfuri, interpunerea in schimbul si circulatia marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii in scopul obtinerii profitului.
Mersi de raspuns. Problema pe care o ridic e insa poate un pic mai complicata. Sa nu uitam ca SRL-ul care va primi bunurile va avea ca asociat unic tocmai pe cesionarul persoana juridica straina. Deci practic societatea mama asigura unei societati controlate de ea 100% activele necesare desfasurarii unei activitati generatoare de profit. Profit pe care il va incasa soc. straina prin dividende. Deci cesiunea chiar daca e facuta cu titlu gratuit poate sa asigure pe viitor societatii straine un profit rezultat din activitatea SRL-ului care tocmai ia fiinta. De ce ar trebui sa oblig societatea straina asociat unic al SRL-ului sa vanda acel fond de comert (si sa plateasca practic impozit)? Si daca ar fi asa, care va fi pretul vanzarii? Nu se poate fixa unul modic? Ma obliga vreo lege sa vand bunurile la valoarea reala?
Deci, societatea straina va fi asociat unic in SRL-ul din Romania?
Pai atunci nu este vorba despre o cesiune, ci vorbim despre aportul la capitalul social al respectivului asociat unic!

Art. 16
(1) Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate.
(2) Aporturile in natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic. Ele sunt admise la toate formele de societate si sunt varsate prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.

Art. 13
(3) In societatea care se infiinteaza de catre un asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aport in natura la capitalul social Elena266 Elena266 Buna ziua, as vrea sa-mi desfiintez PFA-ul si sa infiintez o firma As dori sa stiu daca licenta de taxi pe care o detin poate fi mutata pe firma si daca ramane ... (vezi toată discuția)
Acte primire asociati intrun srl simi79 simi79 Buna ziua.Va rog spuneti-mi si mie ce acte trebuie pentru a primi intrun SRL inca doi asociati.Acum la momentul acesta SRL este cu asociat unic.Unul dintre ... (vezi toată discuția)