avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cumparare laptop - PFA neplătitor de TVA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cumparare laptop - PFA neplătitor de TVA

Buna ziua. Sunt PFA traducator, neplătitor de TVA.
1. Daca imi cumpar un laptop de 2000 lei (cu tot cu TVA-ul aferent), deci sub 2500 lei, inteleg ca il trec direct in registrul de incasari si plati, iar suma este deductibila in totalitate anul acesta, fara sa fac amortizare (urmand sa o declar la anul in Declaratia 200 drept cheltuiala deductibila = 2000 lei).
2. Trebuie sa il trec si in registrul inventar (tot cu valoare de 2000 lei), dar mai trebuie sa il trec si in alte registre: Jurnal de cumparari, Fisa mijlocului fix - citisem undeva ca eu nefiind platitoare de TVA, ar trebui sa il trec si in fisa mijlocului fix, desi nu vad legatura si nu stiu cum)?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: danar122 , utilizator 12:10, 11 Mai 2017
Nu numai criteriul preţului este un mod de a stabili încadrarea acestuia ca obiect de inventar sau ca mijoc fix. Cel de-al doilea criteriu este acela al duratei de utilizare. Dacă depăşeste un an, se va încadra la mijloc fix şi se va amortiza. În cazul de faţă vă recomandăm să amortizaţi bunul în cauză.
Va multumesc. Care ar fi sanctiunea daca nu se face amortizarea, sau exista o baza legala in temeiul careia as putea sa-l scad pe tot odata?
Eu nu mi-am dedus nici o cheltuiala in 5 ani de zile (in afara de contributiile sociale obligatorii), iar in afara de laptop nu as mai avea nevoie de nimic - in afara de licenta de antivirus/sistem de operare/Office.
Se poate macar face un comodat persoana fizica (eu) si PFA (eu), si in baza acestuia sa-mi cumpar macar licentele pe PFA?
Revin. În Codul Fiscal scrie:
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este deținut și utilizat în producția, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terților sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală egală sau mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.

Cumulativ, NU sunt indeplinite conditiile, pentru ca laptopul, cu tot cu TVA, are valoare mai mica decat cea stabilita prin HG. deci inteleg ca trebuie sa deduc toata suma odata si sa il trec in registrul inventar, fara sa mai tin alte fise/jurnale.

Ba mai mult, in Legea nr. 15/1994 (in care tot cumulativ trebuie indeplinite conditiile), se prevede:

Constituie contravenţii la normele privind calcularea şi înregistrarea amortizării capitalului imobilizat în active corporale sau necorporale următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: a) înregistrarea ca mijloace fixe a unor obiecte care, conform prezentei legi, nu se încadrează în această categorie.

Potrivit legii si codului fiscal, nu e indeplinita o conditie pentru amortizare, si anume cea a valorii, prin urmare, inteleg din legi ca daca fac totusi amortizarea unui obiect care nu indeplineste toate conditiile cumulative (chiar daca are durata de utilizare mai mare de un an) sunt si pasibila de sanctiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intocmire registru de incasari si plati bszi bszi Am deschis o Intreprindere Individuala luna trecuta cum fac cu registru de incasari si plati? Pana acuma am avut numai plati, si deja a trecut o luna de cand ... (vezi toată discuția)
Completare in registrul inventar si in fisa mijlocului fix LuceNera LuceNera Buna ziua. Mi-am infiintat de curand o PFA platitoare de TVA cu codul CAEN 4791 pentru un magazin online cu produse pentru animale (petshop). Pe scurt ... (vezi toată discuția)
Caz particular ajustare tva deductibil (restituire tva) andreea-deea andreea-deea Buna ziua, Daca un laptop cu valoare mai mica de 2000 de lei (fara tva) este casat inainte de 5 ani de la achizitie, se va face ajustare de TVA conform ... (vezi toată discuția)