avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Caz particular ajustare TVA deductibil (restituire TVA)
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Caz particular ajustare TVA deductibil (restituire TVA)

Buna ziua,

Daca un laptop cu valoare mai mica de 2000 de lei (fara tva) este casat inainte de 5 ani de la achizitie, se va face ajustare de TVA conform codului fiscal ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 10:03, 28 Noiembrie 2014
ART. 149 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital

(1) În sensul prezentului articol:

a) bunurile de capital reprezintă toate activele corporale fixe, definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, precum și operațiunile de construcție, transformare sau modernizare a bunurilor imobile, exclusiv reparațiile ori lucrările de întreținere a acestor active, chiar în condițiile în care astfel de operațiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de închiriere, leasing sau al oricărui alt contract prin care activele fixe corporale se pun la dispoziția unei alte persoane; nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a căror durată normală de utilizare stabilită pentru amortizarea fiscală este mai mică de 5 ani; activele corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile care fac obiectul leasingului sunt considerate bunuri de capital la locator/finanțator dacă limita minimă a duratei normale de utilizare este egală sau mai mare de 5 ani;

3. active corporale fixe reprezintă orice activ deţinut pentru a fi utilizat în producţia sau livrarea de bunuri ori în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terţilor sau pentru scopuri administrative, dacă acest activ are durata normală de utilizare mai mare de un an şi valoare mai mare decât limita prevăzută prin hotărâre a Guvernului sau prin prezentul titlu;
Multumesc, dar raspunsul dvs. nu se potriveste cu situatia particulara precizata, laptopul avand valoare mai mica de 2000 de lei (fara TVA), asa cum am precizat clar in intrebare.

Imi puteti explica mai clar daca se restituie TVA-ul in acest caz sau nu si conform carei prevederi ?
Ce se incerca mai sus sa vi se spuna este ca laptop-ul respectiv probabil (asta daca nu l-ati pus pe 5 ani sa se amortizeze) nu este bun de capital. Asta nu inseamna ca nu trebuie efectuate ajustari. Daca laptopul (nefiind bun de capital) nu este amortizat complet, veti realiza ajustarea TVA la valoarea ramasa de amortizat.
Detalii in codul fiscal (Art. 148) + Normele de aplicare ale art. respectiv
Multumesc pentru ajutor smartbiz.

@andreea-deea
Am evidentiat conditia legata de valoarea bunului de capital pentru care se face ajustarea. Dvs. nu ati furnizat informatiile necesare pentru a vedea daca a fost incadrat ca mijloc fix sau obiect de inventar. Acum 5 ani valoarea mijloacelor fixe era peste 1800 astfel incat daca laptopul ar fi fost 1900 era mijloc fix iar daca ar fi fost 1700 era obiect de inventar ambele variante situandu-se sub valoarea de 2000 precizata de dvs.

@smartbiz
referitor la amortizare: chiar daca laptopul s-ar fi incadrat la obiecte de inventar dar societatea ar fi hotarat sa il amortizeze nu cred ca se face ajustare pentru nu s-ar fi respectat conditia de valoare din CF.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
ContSters256771, utilizator
Din punct de vedere fiscal (caci aici suntem in speta de fata), laptopul nu ar fi putut fi obiect de inventar si amortizat de societate. Putea fi ori obiect de inventar (daca avea valoare sub limita impusa de legiuitor si se ducea integral pe cheltuiala la data darii in consum, deci nu mai discutam despre ajustare) ori mijloc fix (in cealalta situatie).
Art. 148 prevede ajustarea stocurilor (inclusiv a celui de mijloace fixe) si serviciilor neutilizate la momentul la care se hotaraste o anume modificare asupra TVA sau a conditiilor acestuia (inclusiv alocarea unui bun pentru operatiuni care nu mai dau dreptul la deducere, asa cum este casarea).
Concluzionand, pe art. 148 nu exista valori/perioade de referinta (doar daca imobilizarea este integral amortizata si atunci nu mai vbm. de ajustare), astfel incat ajustarea cuprinde tot ce mai este pe stoc cu valoare fiscala.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
Alexandru Palaghia, Contabil

Alte discuții în legătură

Tva de ajustat la divizare beinaz a beinaz a Societatea A transfera catre societatea B active prin divizare , care urmeaza sa desfasoare activitatea economica care i-a fost transferata. Societatea ... (vezi toată discuția)
Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva la firmele aflate in inactivitate? OanaLH OanaLH Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva la firmele aflate in inactivitate? Nu am inteles exact daca fac ajustare doar pt mijloace fixe ... (vezi toată discuția)
Bunuri de capital beinaz a beinaz a La achizitia unui autoturism ML, l-am amortizat in 4 ani de zile. In cazul in care acest ML se vinde este incadrat in categoria bunurilor de capital la ... (vezi toată discuția)