avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... intreprinderi legate sau partenere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

intreprinderi legate sau partenere

Buna seara,
Am din nou nevoie de opinia voastra...
Avem societatile comerciale X, Y si Z, prima detine 99% din capitalul social al firmei Y si, de asemenea, detine 99% din capitalul social al firmei Z.
In baza legii 346 din 2004 aceste intreprinderi sunt legate sau partenere? Din art. 4 ind.3 ar rezulta ca X este partenera si cu Y si cu Z, dar din art 4 ind 4 mi se pare ca X ar fi intreprindere legata si cu Y si cu Z.
Voi ce parere aveti? Dar intre Y si Z exista o astfel de relatie?
Cel mai recent răspuns: infotrustdesign , utilizator 16:11, 19 Noiembrie 2009
ADRIANA PRICOPE a scris:
Avem societatile comerciale X, Y si Z, prima detine 99% din capitalul social al firmei Y si, de asemenea, detine 99% din capitalul social al firmei Z.
In baza legii 346 din 2004 aceste intreprinderi sunt legate sau partenere? Din art. 4 ind.3 ar rezulta ca X este partenera si cu Y si cu Z, dar din art 4 ind 4 mi se pare ca X ar fi intreprindere legata si cu Y si cu Z. Voi ce parere aveti? Dar intre Y si Z exista o astfel de relatie?


Buna ziua,

Premise:
- X (prima SC) detine 99% din capitalul social al firmei Y si, de asemenea,
- X (prima SC) detine 99% din capitalul social al firmei Z.

Rationament:
Art. 43. - Intreprinderile partenere sunt toate intreprinderile care nu sunt clasificate ca intreprinderi legate.
Deci trebuie verificata intai relatia de „legate”.

Art. 44. - (1) Intreprinderile legate sunt intreprinderile intre care exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) o intreprindere detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor celeilalte intreprinderi; DA – 99%
b) o intreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere a celeilalte intreprinderi; DA – 99%
Sunt intrunite si conditi a) si conditia b)
Deci {X si Y} si {X si Z} sunt întreprinderi legate.

Pentru Y si Z:
Art. 44. - (3) Sunt considerate intreprinderi legate si intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise la alin. (1), prin intermediul uneia ori mai multor intreprinderi sau prin oricare dintre investitorii prevazuti la alin. (3) al art. 42.
Este intrunita conditia 3)
Deci {Y si Z} sunt tot întreprinderi legate.

Verificati-mi, va rog, rationamentul, sa nu fi gresit.

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
partenere.
carmenmur a scris:
partenere.


Buna dimineata,

De ce partenere ?
Si eu cred ca [X si Y] si [X si Z] sunt intreprinderi legate, rationamentul este acelasi: sunt intreprinderi partenere cele care nu sunt clasificate ca fiind intreprinderi legate si exista si relatia din art 4 ind 3, ori in cazul nostru sunt cumulate doua din conditiile cerute pentru a fi intreprinderi legate.
In ceea ce priveste [Y si Z], recunosc ca nu vazusem punctul (3) al art 4 ind 4, am citit conditiile prevazute la punctul (1) si, neexistand nici una dintre legaturile prevazute am dedus gresit ca [Y si Z] sunt autonome una fata de cealalta (desi mi se parea suspect, fiind controlate de aceeasi companie X).

Felicitari Domnule Marcov!=D>
Buna ziua,
Legat de acest subiect am sa va rog sa-mi clarificati si mie o problema. Din prisma Legii 346/2004 si a Ordonantei 27 din 26 ianuarie 2006, o societate comerciala, in care asociatul majoritar detine capital social in procent de 30%, 50 % si 70% in alte trei societati distincte, trebuie considerata partenera si/sau legata cu acestea?. Paragraful (4) al art. 4 din ordonanta 27 face referire la acest aspect sau interpretez eu gresit?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprinderi legate, intreprinderi partenere calutzi calutzi Va rog sa imi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari, interpretand Ordonanta nr. 27 din 26/01/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 ... (vezi toată discuția)
Intreprindere autonoma partenera sau legata rdi rdi Buna ziua 2 societati, R si E participa la o licitatie in asociere printr-un acord de asociere. Intreprinderea E este IMM. O alta intreprindere C detine 45% ... (vezi toată discuția)
Societati legate/ partenere AmaliaV AmaliaV Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Eu sunt asociat unic si administrator la o societate comerciala si sotul asociat unic si administrator la o ... (vezi toată discuția)