avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diminuare salariu prin act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diminuare salariu prin act aditional

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu niste informartii cu privire la urmatoarea situatie: conform ultimului act aditional semnat la contractul de munca aveam un salariu de 2000 lei la care se adaugau 50% sporuri, intre timp mi s-a trimis un alt act aditional prin care am fost informat ca salariul s-a modificat (fiind diminuat) de la 2000 lei + sporuri, la 1500 + sporuri. Mentionez ca desi mi-au trimis actul aditional eu nu l-am semnat, dar el deja a inceput sa produca efecte...
Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie!
Multumesc!
Bună seara!

Puteți să refuzați să semnați iar angajatorul va fi obligat să vă plătească conform contractului agreat de ambele părți, iar acest act adițional nu va produce efecte în mod legal. În cazul în care nu vi se respectă contractul semnat, puteți reclama situația la Inspectoratul Teritorial de Muncă sau vă puteți adresa instanței de judecată.
Va multumesc pentru informatii!

Asta inseamna ca actul aditional nu este obligatoriu pentru mine si nu poate produce efecte daca eu nu l-am semnat, chiar daca ei mi l-au comunicat, nu?
Nesemnarea actului aditional inseamna ca acesta nu-si va produce efectele pentru care s-a dorit incheierea acestuia.

Anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice.

Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
e) salariul;
...

Modificarea unilaterală a salariului, prin decizie a angajatorului, este posibila numai in situatia existentei unui act normativ sau a unui contract colectiv de muncă aplicabil acestuia.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare cim fara acordul salariatului pamih pamih In cadrul societatii negocierea CCM a esuat (nu exista CCM in acest moment). Angajatorul doreste totusi modificarea modului de plata a salariului prevazut in ... (vezi toată discuția)
Schimbare in functie si diminuare salar - angajata gravida! oanaelena88 oanaelena88 Buna ziua! Sunt insarcinata in 11 saptamani...din data de 29 iulie pana pe 31 august 2014 am avut concediu medical datorita problemelor din sarcina. Pe data de ... (vezi toată discuția)
Scadere salariu in timpul sarcinii MirabelaMaria MirabelaMaria Buna seara, stiti daca este posibil ca angajatorul sa decida in mod unilateral (bagandu-mi sub nas un Act aditional la CIM, pe care nu l-am semnat) scaderea ... (vezi toată discuția)