avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj?

Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări:
1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, face obiectul unui partaj?
2. În cazul naşterii unui copil sau a mai mulţi, în timpul căsătoriei, iar dacă ulterior soţia ia unilateral decizia de a divorţa, locuinţa mea (soţ şi proprietar) devine subiectul unui partaj?
3. Este adevarat că după 5 ani (sau mai multi) de la pronunţarea la Starea Civilă a căsătoriei, proprietatea imobiliară a unuia dintre soţi devine automat şi proprietatea celuilalt?
4. În România există bază legală pentru înregistrarea la notar a contractelor (înţelegerilor) prenupţiale?
Vă rog să răspundeţi la fiecare punct. Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:08, 1 Octombrie 2009
Buna seara!
Am urmatoarea situatie:sunt casatorita de cateva luni,sotul meu detine 3/4 din casa unde locuim,bun dobandit inaintea casatoriei iar mama lui 1/4,vrem sa vindem casa si sa ne separam de mama lui sa cumparam un apartament,intrebarea mea este daca apartamentul il ia pe numele sotului eu am vreun drept?
Multumesc!
vrem sa vindem casa si sa ne separam de mama lui sa cumparam un apartament,intrebarea mea este daca apartamentul il ia pe numele sotului eu am vreun drept?

Intrucat suma de bani ar proveni dintr-un bun propriu al sotului , in mod firesc , dumneavoastra , in caz de desfacere a casatoriei prin divort , nu v-ar reveni o cota parte din dreptul de proprietate.

(31, litera f.Codul Familiei)
Chiar daca va trece si pe dumneavoastra pe contractul de vanzare/cumparare , daca demonstreaza ca banii pentru cumpararea apartamentului provin din vanzarea unui bun propriu , apartamentul pe care-l cumparati este tot al sotului , urmand ca dumneavoastra sa aveti un drept de creanta , ca urmare a unor eventuale imbunatatiri facute acelui apartament .
Locuinta nu poate face obiectul unui partaj intre soti, e bun propriu toata viata, chestia cu cinci ani e folclor.
Copii nu au niciun drept asupra bunurilor parintilor cat timp sunt in viata, chia si in caz de divort si incredintare minor/minori catre sotul nepropietar.
In Romania, in prezent, nu exista institutia contractului prenuptiale.
pentru a putea vinde acel imobil, este nevoie si de acordul soacrei, dansa detinand cota de 1/4 din acesta .
daca cu banii rezultati din vanzarea acestei case, sotul cumpara un alt imobil , at si noua proprietate va avea caracterul de bun propriu al sotului, indiferent ca acesta a fost achizitionat in perioada casatoriei .
dar daca, pt achizitionarea noului imobil este necesara o diferenta de bani, aceasta diferenta suportati-o dvs, din bani proprii .
pt a putea dovedi in eventualitatea unui divort , ca si dvs ati contribuit cu mijloace banesti la cumpararea imobilului in cauza.
de ex puteti primi cu titlu de donatie personala , o suma de bani , pe care o investiti in achizitionarea imobilului.
in actul de donatie sa se specifice clar ca banii vor fi utilizati de catre dvs in acest sens .
donatia sa fie personala, sa nu se mentioneze numele sotului. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Juridic nikmircea nikmircea vreau sa stiu daca am achizitionat o locuinta eu si sora mea, dupa care eu m-am casatorit si stau in locuinta cu sotul dar fara sora mea, in caz de partaj el ... (vezi toată discuția)
Olanda: drepturile asupra unui apartament dobândit prin donație de unul dintre soți, în caz de partaj. ce aș putea face ca să dovedesc autorităților olandeze că acel apartament este bun propriu? AndreB AndreB Buna ziua, In 2005 eram casatorita si tatal meu mi-a cumparat un apartament din economii proprii , dar la notar am specificat ca tatal meu este procurator de ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)