avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Unde scrie cati administratori pot fi intr-un SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Unde scrie cati administratori pot fi intr-un SRL

Am si eu o mare rugaminte.Am cautat pe tot netul si in toate legile posibile despre firme.As dori sa aflu si eu unde gasesc textul de lege in care se specifica cati administratori pot fi intr-un SRL.
MULTUMESC ANTICIPAT
Legea 31/1990 este cea care guverneaza societatile comerciale. Referitor la cati administratori pot fi intr-o societate comerciala Art. 197, din aceeasi lege prevede ca: (1) Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
Aveti mai jos textele din legea 31/1990 care reglementeaza statutul administratorilor in SRL:
Art. 75. - Dreptul de a reprezenta societatea aparţine fiecărui administrator, afară de stipulaţie contrară în actul constitutiv.
Art. 76. - (1) Dacă actul constitutiv dispune ca administratorii să lucreze împreună, decizia trebuie luată în unanimitate; în caz de divergenţă între administratori, vor decide asociaţii care reprezintă majoritatea absolută a capitalului social.
(2) Pentru actele urgente, a căror neîndeplinire ar cauza o pagubă mare societăţii, poate decide un singur administrator în lipsa celorlalţi, care se găsesc în imposibilitate, chiar momentană, de a lua parte la administraţie.
Art. 77. - (1) Asociaţii care reprezintă majoritatea absolută a capitalului social pot alege unul sau mai mulţi administratori dintre ei, fixându-le puterile, durata însărcinării şi eventuala lor remuneraţie, afară numai dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
Art. 79. - (1) Asociatul care, într-o operaţiune determinată, are, pe cont propriu sau pe contul altuia, interese contrare acelora ale societăţii, nu poate lua parte la nici o deliberare sau decizie privind această operaţiune.
(2) Asociatul care contravine dispoziţiilor alin. (1) este răspunzător de daunele cauzate societăţii, dacă, fără votul său, nu s-ar fi obţinut majoritatea cerută.

Art. 197. (2) Administratorii nu pot primi, fără autorizarea adunării asociaţilor, mandatul de administrator în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă acelaşi fel de comerţ ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice
Legea nr. 31/1990 rep. nu stipuleaza numarul de administratori, dar daca vor fi mai multi de doi administratori va trebui sa se efectueze un consiliu de administratie, iar pentru evitarea blocajului la vot se vor alege un numar impar de administratori.
Acestia vor fi numiti prin actul constitutiv al SRL sau de adunarea generala.
Totusi stiti ca raspunderea este a administratorilor.
Legea 31/1990 modificata si republicata, nu specifica un numar maxim pentru administratorii unei societati comerciale. Numarul minim este1(unu). Orice alt numar de administratori trebuie sa fie un numar impar pentru ca hotaririle sa fie luate cu votul majoritatii. In momentul in care sint mai multi administratori acestia se constituie intr-un consiliu de administratie condus de catre un presedinte.
De unde aţi dedus că dacă o SRL are mai mult de un administrator este obligatorie constituirea unui consiliu de administraţie, condus de un preşedinte?

Alte discuții în legătură

Administrarea unui srl aartist aartist Buna-ziua SRL cu 3 administratori, pentru adoptarea unei decizii de votul a cator administratori este nevoie? In actul constitutiv nu se face nici o referire. (vezi toată discuția)
Societate comerciala aka.fg aka.fg Buna ziua,am o mica dilema ,pe care sper sa ma ajutati sa o rezolv,si anume la constituirea unui cabinet medical,in lista cu acte necesare se mentioneaza la un ... (vezi toată discuția)