avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Amplasare constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Amplasare constructie

Buna ziua ,
As dori sa construiesc o casa la tara si as dori sa -mi spuneti care e distanta
minima obligatorie fata de linia de hotar a propietarului vecin .
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:09, 16 Mai 2017
Art. 612 din Codul civil

Distanţa minimă în construcţii

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Adica daca intentionati sa construiti la mai putin de 60 de cm fata de linia de hotar, aveti nevoie de declaratia vecinului (la notar) ca este de acord.

Depinde de urbanismul local, Codul civil impune limite care sunt mult inferioare sau superioare urbanismelor locale. Acestea impun reguli diferite in diferite zone, astfel exista reguli pentru case insiruite, pentru case duplex, pentru case individuale.
Pentru a verifica excat care e interdictia in cazul dv., cereti un certificat de urbanism pentru construire, acela va fi necesar pentru autorizatie oricum. In caz contrar, puteti fi obligat la demolare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordul vecinilor Bokasa Bokasa Pot sa construiesc o casa pe hotar cu un teren liber de constructii fara a cere acodul vecinului? (vezi toată discuția)
Constructie garaj zambet zambet Buna ziua, Vreau sa-mi construiesc un garaj in curte. As dori sa stiu la ce distanta fata de gardul ce ma desparte de vecin am voie sa amplasez aceasta ... (vezi toată discuția)
Constructie fara acordul meu mb_mihaela mb_mihaela Buna ziua ! Va rog sa imi spuneti daca vecinul poate construi fara acordul meu, pe hotar,lipita de casa mea,o constructie S+P+2E+M ,unde va sapa sub fundatia ... (vezi toată discuția)