Sotul meu vrea sa paraseasca casa pe care am cumparat-o impreuna prin credit ipotecar, dar ameninta ca nu va mai plati partea s-a din rata. Cum il pot constrange sa-si respecte aceasta obligatie pana reusim sa vindem imobilul? Eu singura nu-mi permit sa achit rata.
Din cele descrise am impresia, ca acel credit este atat pe numele Dvs. cat si pe numele sotului. Pentru banca, din pacate, acesta este doar un caz de debitori solidari, adica banca poate sa va urmareasca pe oricare dintre Dvs. pentru plata intregii rate.
Daca insa Dvs. platiti intreaga rata, aveti drept de regres impotriva sotului Dvs., adica puteti sa-l chemati in judecata pentru plata partii lui din rate.
Din moment ce imobilul este ipotecat, nu-l puteti vinde fara ca sa discutati cu banca. Va propun sa mergeti la banca si sa spuneti care este situatia. Poate ca au ei o idee (se vinde imobilul prin licitatie, de exemplu).
Asa este, creditul este pe numele amandurora, insa problema este ca daca el nu-si plateste jumatatea sa de rata eu nu am de unde pune diferenta si in acest caz inteleg ca banca poate contacta/urmari pe oricare dintre noi?
Dupa pararea mea banca poate urmari pe Dvs. sau pe sotul Dvs., iar daca nu se plateste datoria, banca va proceda la executarea silita (vanzare prin licitatie, imobilul fiind ipotecat).
Intre timp mi-a venit ideea sa discutati cu banca despre idea unei refinantari, adica luati un credit, prin care se plateste creditul imobiliar, ipoteca veche este inlocuita cu cea noua, iar ratele la noul credit vor fi mai reduse (si, poate, durata mai lunga).
Nu pot prelua singura un astfel de credit, iar parintii mei sunt pensionari deci ies si ei din discutie. Singurul ajutor de care aveam nevoie era sa-l contrang cumva , pana la vanzarea casei sa-si plateasca partea de rata, dar ... vad ca nu exista inca un astfel de instrument legislativ. :(
Multumesc oricum.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Divort
Mihai25
Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la ... (vezi toată discuția)
Mostenire
si.monette
fratele meu a ipotecat pe o perioada de 25 de ani apartamentul parintilor, acelasi in care locuim toti 4. as dori sa aflu cui ii revine acest apartament, cine ... (vezi toată discuția)