avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor motive populare romanesti
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor motive populare romanesti

Buna ziua,

Utilizarea motivelor populare romanesti ca imagini (hora, modelele de pe porturile populare, etc.) in scopuri comerciale (magazin alimentar, unitate de servire-bar, restaurant) este permisa? As vrea sa stiu daca exista o limitare din punct de vedere al legislatiei drepturilor de autor din acest punct de vedere. Mai explicit, ar putea fi folosite ca element decorativ, eventual asociate cu anumite categorii de produse, cu sigla firmei?
Cel mai recent răspuns: Allex2017 , utilizator 20:42, 20 Mai 2017
Pentru desene originale ale altora exista drepturi de autor, daca ele nu au expirat intre timp. Pentru desene proprii originale, puteti folosi orice imagini traditionale, deoarece se considera ca drepturile de autor pentru imaginile respective au expirat de mult, cu conditia de a nu fi fost inregistrate drept marci de altii desene asemanatoare.
Multumesc pentru precizari. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este necesara inregistrarea la osim? Grafician Grafician Buna ziua, in urma cu cateva luni am creat un personaj de carte pentru copii cu care intetionez sa public o serie de materiale. Din cate inteleg imediat dupa ... (vezi toată discuția)
Drepturi autor sigla scoala Autor Autor Buna ziua! Am nevoie de un sfat juridic si anume: am realizat o sigla pentru o institutie scolara publica in anul 2006 fiind angajat la acesta institutie ( nu ... (vezi toată discuția)
Decădere din drepturi andreipitesteanu andreipitesteanu În urmă cu ceva timp am inventat un personaj de desen animat. Am fost sfătuit să-l înregistrez la OSIM ca desen sau model industrial. Singura problemă ar ... (vezi toată discuția)