avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contorul de apa care se apropie de expirarea garantiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contorul de apa care se apropie de expirarea garantiei verificarii metrologie sau a expirat deja.

Buna ziua.
Spuneti-mi va rog, in a cui sarcina cade sa verifice sau sa schimbe contorul de apa care este aproape de expirare din punct de vedere al garantiei metrologice sau a expirat deja ? Al firmei care l-a montat si contorizat pana la aceea data sau al proprietarului imobilului unde acest ceas este montat ?
Va intreb fiindca la noi in scara sunt multi care au garantia expirata si ei habar nu aveau !
Dupa parerea mea, al firmei care l-a montat si contorizat sau macar sa anunte proprietarul ca se apropie de expirarea garantiei sau a depasit perioada de garantie si daca nu prezinta un certificat nou, pierderile de apa le va plati sau....
In cazul in care firma e care cel putin ar trebui sa anunte proprietarul ca se apropie sfarsitul garantiei sau are garantia expirata se poate da in judecata sau/si sa suporte pierderile de apa ?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2017
szabyku, utilizator
szabyku a scris:

Numai ca, contoarele montate si citite de firma ''Z'' nu mai au certificat de garantie metrologica de cel putin 2 ani !

Firmele Y si Z va factureaza serviciul de citire si repartizare a apei.

Contoarele se verifica metrologic de proprietarul acestora, adica de dvs, cei care ati platit achizitionarea si montajul lor.
Si asta numai in cazul in care exista o hotarare a adunarii generale in care sa se precizeze acest lucru si perioada pentru verificare.
Contoarele individuale nu intra in categoria celor supuse controlului metrologic al statului intrucat sunt considerate repartitoare de costuri si nu se fac tranzactii comerciale cu ele.
Numai contoarele furnizorilor de utilitati se supun verificarii metrologice, explicatia ati primit-o de la @latka.
Intre proprietar si asociatie/firmele de citire nu se realizeaza o tranzactie comerciala, asociatia nu furnizeaza apa ci repartizeaza cheltuielile ptr furnizarea apei.

Ca sa intelegeti mai clar diferenta dintre cele doua contoare, cel al furnizorului si cel din apart. dvs., iin privinta verificarii metrologice, ganditi-va la situatia reala urmatoare:
- cumparati 5 kg de cartofi din piata sau magazin, vanzatorul (furnizorul de utilitati) foloseste un cantar care se supune controlului metrologic intrucat va vinde direct;
- ajungeti acasa iar vecina ;) va roaga sa ii vindeti 2 kg de cartofi ptr ca nu a avut timp sa ajunga in piata. ii cantariti cartofii cu un cantar pe care il aveti prin casa folosit la diverse treburi casnice, cantar pe care nu il verificati metrologic ptr ca nu faceti vanzari cu el;
- astfel dvs sunteti intermediarul (firma Y sau Z) care nu are obligatia sa verifice metrologic cantarul/contorul.

Sper ca ati inteles acum de ce firmele Y si Z nu au obligatii catre proprietari. :)
Scuze, int-radevar firmele ''Y'' si ''Z'' nu factureaza, doar fac citirea contoarelor montate de ei contra cost (1.50 lei/luna) si mai apoi transmit totalul de apa consumata pt fiecare apartament in parte catre asociatie.
Furnizorul, firma ''X'', isi verifica, schimba, intretine contorul pe cheltuiala lui presupun....
Contoarele montate de firma ''Z'' au avut initial un aviz metrologic care, o data expirat, face ca acele contoare sa nu mai poata fi luate in calcul la repartizarea consumurilor pentru ca, nu mai au garantia ca, contorizeaza corect apa consumata !
Corect ?
Presupun, ei trebuiau sa anunte proprietarii, cu care au contract, cu cel putin o luna inainte ca, avizul metrologic al contoarelor montate de ei expira si daca nu schimba sau o verifica contra cost, pt. un nou aviz metrologic, risca sa fie trecuta pe lista de plata o cantitate de apa mai mare fata de ceea consumata dupa citire in functie de pierderile de la bransament pe instalatie.
Eu, de exemplu, sunt contorizat de firma ''Y'' ,imi expira acest aviz metrologic in 08.2017 si tin minte ca, in 2014 am fost anuntat ca urmeaza sa mi se schimbe contorul cu un nou aviz metrologic valabil 3 ani contra cost. Am vorbit cu vecinii care sunt contorizati de firma ''Z'' si nu au fost instiintati pana acum, ei habar nu aveau pe ce perioada au avizul metrologic de la ultimul montaj/verificare, au asteptat ca sa fie anuntat in acest scop....
Dupa dvs, ce ar trebui sa se faca in cazul aceasta cand jumatate din scara, contorizata de firma ''Z'', are avizul metrologic la contoare expirat de cel puti 2 ani ?

Mesaj editat @szabyku, raspundeti la mesaje prin accesarea butonului Raspunde si nu prin [Citeaza]. :yes:
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Mai 2017
cyan, moderator
@szabyku, verificarea metrologica a contoarelor de apa individuale nu este obligatorie.
Este lasata la latitudinea proprietarilor sa hotarasca in Adunarea generala daca proprietarii vor fi obligati sa isi verifice contoarele si la ce intervale.
Conform listei oficiale a Biroului roman de metrologie legala contoarele de apa rece se verifica metrologic la 7 ani iar cele de apa calda la 4 ani, dar numai cele folosite in tranzactii comerciale. Vedeti link-ul pus de @latka mai sus.

Pentru a va lamuri in privinta verificarii metrologice a contoarelor individuale din apartamente cititi raspunsul pe care l-am primit acum 2 ani de la ANRSC cu privire la vm
[ link extern ]

Iar in ceea ce priveste perioada de v.m. aceasta este inscrisa in bvm initial care insoteste contorul de apa cand a fost vandut
[ link extern ]

Ce ar trebui sa se faca? Sa se discute in adunarea generala aprobarea unui regulament privind verificarea metrologica periodica a contoarelor individuale.
Tot ce trece prin avizare BRML implica niste costuri foarte mari. Iar unele reguli sunt absurde, va pot da un exemplu, pentru montarea contorilor de energie electrica monofazata se cere ca firmele sa fie avizate BRML. Atentie, montarea unor echipamente care oricum vin cu niste instructiuni foarte clare despre pozitionare si legarea unor fire. Treaba cu avizul metrologic al instalarii ( nu verificare) e o timpenie tehnica, un abuz. Dar de ce sa nu o faci, daca esti organ cu puteri unice ! Si uite asa ti se iau pentru nimic (mare brinza pentru o persoana calificata-electrician autorizat in domeniu sa citeasca niste instructiuni banale) peste 1000 de euro.

Din acest motiv as propune asociatiilor sa se gindeasca pentru acesti contori de apartament-repartitoare de costuri la o simpla verificare tehnica periodica-sa zicem la 5 ani, facuta de firme care pot realiza un stand pentru asa ceva. Un vas de citiva mc (poate chiar unul, sunt acele cuburi speciale, avind capacitate de 1 mc), o pompa, un ventil manual de reglare debit si un circuit de recirculare, tevi de cuplare si un aparat de masura de precizie buna. Cererea va naste oferta, daca se va lansa aceasta idee vor aparea si cei care stiu s-o faca. Fara metrologie, dar cu profesionalism si un pret modic.

As paria ca daca ideea are succes isi va baga dracu'...pardon, BRML, coada, dar ar merita incercat.
Daca in contract apare faptul ca, firma, care a montat contoarele se angajeaza sa anunte asociatia sau direct proprietarii de apartamente de apropierea expirarii avizului de metrologie si ei nu au facut acest lucru si au lasat sa treaca peste 2 ani ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Mai 2017
szabyku, utilizator

Alte discuții în legătură

Verificare apometre anacami2 anacami2 Buna ziua si La multi ani! Am si eu o intrebare in legatura cu verificarea apometrelor.E obligatorie pentru apartamente ?Sau e valabila doar pentru cele de ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa cunoasca proprietarii despre individualizarea consumului de apa rece ? AIUREA AIUREA trebuie sa cunoasca legea 241 /2006 reactualizata in 2015 art 3 j si art31(20) ! trebuie sa cunoasca ca REPARTITOARELE DE COSTURI nu fac parte din ... (vezi toată discuția)
Citire contoare apa rece Roger25 Roger25 Buna ziua, As dori sa descriu problema de pe scara mea (dar si de pe altele invecinate, apartinand de aceeasi asociatie de proprietari): in fiecare luna pe ... (vezi toată discuția)