M-am inteles un dezvoltator imobiliar sa cumpar un imobil - apartament dintr-un duplex, incheind in acest sens un antecontract de vanzare cumparare prin notariat public, in valoare de 15% din valoarea totala, intrucat doresc sa iau un credit ipotecar.
In antecontract am stabilit ca suprafata de teren va fi de 200 mp, lucru aflat de mine la notariat, dupa ce in prealabil la intalnirea de negociere (verbala) mi-a confirmat ca vor fi 250 mp de teren.
Ulterior comunicarea intre mine si acestia a decurs foarte greu.
Doresc sa va consult cu privire la 3 aspecte:
- doresc sa ii solicit cartea tehnica a imobilului. Cum sa fac aceasta (exista vreo parghie legale?), intrucat sigur va avea o reactie nepotrivita si e posibil sa doreasca rezilierea antecontractului, chiar daca va pierde 1000 EURO, dar in acest timp acesta s-a folist de suma mea data ca avans, luata prin credit de nevoi personale
- tin foarte mult sa imi dea macar 200 mp conform antecontract. Masurand am constatat ca sunt aprox 170 mp. Cum pot face acest lucru?
- vreau ca in contractul de vc sa fie mentionate aspecte referitoare la garantia lucrarilor, inclusiv pentru produsele sanitare, geamuri, centrala instalate. Cum pot face acest lucru fara a risca sa fie reziliat antecontractul?
Multumesc.
Binenteles ca se pot insera diferite dispozitii si in contractul de vanzare-cumparare. Ce obligatii are dezvoltatorul in antecontract in ceea ce priveste constructia? Daca duplexul face parte dintr-un bloc, dezvoltatorul are obligatia sa predea cartea constructiei asociatiei de proprietari ce urmeaza a se constitui ulterior. In acelasi timp, d-voastra aveti dreptul sa solicitati informatii tehnice cu privire la constructiei si sa vi se puna la dispozitie actele aferente anterior semnarii contractului. Da, Codul Civil il obliga pe vanzator sa garanteze pentru viciile ascunse ale imobilului, adica acelea care nu pot fi vazute cu ochiul liber si pentru care ati avea nevoie de asistenta specializata. Totusi, au fost destule cazuri in care cumparatorii nu au dat in judecata dezvoltatorii dupa ce au observat diferite vicii ascunse pe considerentul ca vor pierde investitiile facute. Nu este chiar asa. Va sugerez sa mergeti la un avocat cu antecontractul ca sa va poate consilia luand in calcul si dispozitiile antecontractului precum si cele legale.