avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Construirea unei rampe pentru persoanele cu handicap ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Construirea unei rampe pentru persoanele cu handicap este posibilă?

Bună ziua. Am și eu o intrebare. Există vreo lege care să oblige asociația de proprietari să construiască o rampă pentru persoanele cu handicap? Pe cheltuiala asociației bineînțeles. Mama este la pat de ceva vreme și mai are de stat și datorită faptului că se poate deplasa doar cu scaunul cu rotile nu are cum coborî din bloc. Acest lucru s-ar putea realiza doar cu o rampă la intrarea în bloc. Vreau să fac o cerere catre asociație dar mi-ar fi foarte de folos dacă aș știi legea. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:53, 26 Mai 2017
In primul rand trebuie clarificare niste aspecte.
La ce etaj locuieste mama dvs?
Blocul are lift?
De la intrarea in scara pana la lift mai sunt trepte?
Spatiul de la intrarea in scara permite construirea unei rampe?
Cati proprietari sunt in scara?

Rampa trebuie sa indeplineasca anumite criterii in privinta inclinarii, latimii, accesului celorlalte persoane, mana curenta, etc.

Exista un "Normativ privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap" - indicativ NP 051-2012 -

La pag 50 veti gasi informatii privind conformarea rampelor ptr accesul in cladiri

[ link extern ]

Nu exista in lege obligativitate pentru asociatiile de proprietari sa construiasca o rampa pentru persoanele cu handicap.
Aceasta obligativitate o au doar autoritati si institutiile publice precum si alte firme care au legatura cu publicul, spitale, magazine, farmacii, etc..

LEGE Nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
ART. 62
(1) Cladirile de utilitate publica, caile de acces, cladirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun si statiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru calatori si peroanele principalelor statii, spatiile de parcare, strazile si drumurile publice, telefoanele publice, mediul informational si comunicational vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât sa permita accesul neîngradit al persoanelor cu handicap

[ link extern ]

Discutati cu presedintele si cei din comitetul executiv al asociatiei si vedeti ce pozitie au in privinta rampei.
Faceti o solicitare scrisa conducerii asociatiei in vederea construirii unei rampe pentru accesul persoanelor in carucior. Costurile se repartizeaza pe cota parte indiviza.

Discutati si cu vecinii dvs si incercati sa ii sensibilizati pentru aprobarea construirii rampei, rampa nu va fi doar ptr mama dvs ci ptr toti ceilalti cand vor avea nevoie, unii pot avea copii mici si ii transporta in carucioare, altii au biciclete, mai au nevoie de vreo ambulanta si sunt carati cu caruciorul, etc.
Intocmiti un tabel cu care sa mergeti la vecini si sa le obtine acordul construirii rampei, daca obtineti 50%+1 nici presedintele sau ceilalti proprietari care nu ar fi de acord nu vor avea ce sa mai comenteze.

Nu aveti nevoie de cine stie ce proiect tehnic, se poate apela si la o firma specializata in confectii metalice pentru construire.
Rampa nu trebuie construita din beton, este necesara obtinerea autorizatiei de construire de la primarie care implica hartzogarie multa si nu veti obtine autorizatia ptr ca functionarii primariei sunt reticenti ptr aprobarea unor astfel de autorizatii.
Vor apare puncte de vedere cum ca primaria poate amenda asociatia ptr construirea rampei fara autorizatiei de construire.
Confectia metalica este portabila si nu necesita autorizatie de construire, trebuie fixata doar cu niste conexpanduri. Iar daca se gaseste vreun destept de la primarie care sa amendeze asociatie atunci presedintele sa conteste amenda in instanta si sa solicite transformarea in avertisment. Sunt destui .... la primarie care nu au ce face.

Functie de dimensiunii rampei costurile pot ajunge intre 500-1500 lei.

TLG a scris:


Există vreo lege care să oblige asociația de proprietari să construiască o rampă pentru persoanele cu handicap?

Pe cheltuiala asociației bineînțeles.


Raspunsul este NU
Obligativitatea executarii de rampe de acces in cladiri pentru persoane cu dizabilitati este obligatorie numai pentru accesul catre unitatile apartinand autoritatile publice locale
Nu exista nici o lege care sa oblige asociatia de proprietari sa suporte c/v executie rampa acces pentru persoane cu handicap in imobil de locuit in comun
@cyan a scris
Confectia metalica este portabila si nu necesita autorizatie de construire, trebuie fixata doar cu niste conexpanduri.


Dispozitiile in domeniu nu permit executarea de rampe metalice care nu asigura siguranta si securitatea pe timp de ploaie sau zapada
Rampele de acces pentru persoanele cu dizabilitati trebuiesc executate in conformitate cu normele in domeniu-inclusiv cele europene= Recomandarea Rec(2006)5 a Comitetului de Ministri catre Statele membre ale Consiliului Europei cu privire la Planul de Actiune pentru promovarea drepturilor si a deplinei participari a persoanelor cu disabilitati in societate: imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu disabilitati in Europa 2006-2015, care impun proiectarea si respectarea anumite cerinte tehnice denivelare max. 0.025m ,panta longitudinala max. 10% pentru denivelari <20cm> 20cm ,latime 1.60 m
Sunt de notorietate si mediatizate rampele metalice executate ca sa fie vazute-dar care nu sunt accesibile fie datorita denivelarii,fie a latimii insuficiente
@ynocentta, rampele se executa in conformitate cu un proiect si in baza unui normativ, normativ care in Romania este cel de mai sus.
In normativ sunt indicate anumite cerinte in privinta inclinarii, latimii, etc.
Nu va inchipuiti ca in timpul iernii pe rampe vor fi nameti de zapada, doar nu sunt constructii de pe care nu se poate indeparta zapada, zapada se indeparteaza foarte usor cu dispozitive speciale numite lopeti si/sau solutii chimice pentru deszapezire, clorura de calciu sau de sodiu cunoscuta de majoritatea gospodinelor sub denumirea populara de sare de bucatarie!
Exista materiale antiderapante care se pot aplica pe rampa metalica pentru a impiedica alunecarea caruciorului sau a persoanei insotitoare.
Nu construirea in sine a rampei si materialele sunt problemele cele mai importante ci posibila reticenta a proprietarilor si a celor din conducerea asociatiei de a accepta, implica si a contribui la construirea rampei.
Materialul de baza al rampei il constituie tabla care trebuie sa fie striata, nu trebuie sa fie neaparat din aluminiu deoarece este scumpa, poate sa fie din tabla neagra si apoi vopsita sau zincata. Se gasesc cu latimi care sa permita trecerea unui carucior, 1,0 m, 1,25 m.
Pentru mana curenta puteti folosi teava rotunda cu diametru de 40-45 mm.

[ link extern ]

Rampa o puteti construi cu o firma specializata sau in regie proprie daca aveti ceva proprietari meseriasi si care sa vrea sa se implice in proiect. Daca o faceti cu firma discutati cu presedintele sa va ocupati cu aprovizionarea materialelor, iesiti mai ieftin aprovizionand din baze de materiale si nu din magazine specializate gen DDN.
Sa nu va faceti griji daca unii dintre proprietari vor comenta, ca nu e facuta cum trebuie sau trebuia facuta nu stiu cum, la un moment dat vor avea si ei nevoie, anii trec.;)
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2017
cyan, moderator
Multumesc pentru răspunsuri. Mama locuiește la etajul 9 și blocul are lift. Însă sunt trepte de la intrarea în bloc până la lift ....cam 6 trepte....Spațiul de la intrarea în scară permite construirea unei rampe iar blocul are în jur de 40 de proprietari . Este bloc de 10 etaje cu 4 apartamente pe palier. Problema e că ne-am interesat, a venit o firmă să vadă și din cauza diferenței mari de nivel de la intrarea în bloc până la lift, au spus că nu se poate realiza rampa. Ar exista însă o posibilitate de a face o rampă mobilă pe care să pui caruciorul cu rotile și să-l coboare singură. Deci actionata electric. Nici asta nu ar fi problema ci prețul. Ar costa in jur de 40.000 lei. Ceea ce....este mult pentru asociația de proprietari. Din acest motiv întrebam de lege. Dacă însă inteleg că nu-i obligă........aici este problema.
Nu veti reusi in niciun caz sa ii obligati pe proprietari sa plateasca o astfel de suma chiar daca ar exista lege.
Ce latime are intrarea in scara si cat spatiu este disponibil de la trepte pana la trotuar sau strada?
Faceti o poza din fata scarii, o incarcati pe postimage si puneti linkul sa ne facem o idee.
Rampa nu trebuie sa indeplineasca 100 la suta cerintele din normative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rampa pentru persoane cu handicap fizic mikifulgutz mikifulgutz Va rog mult, ajautati-ma si de aceasta data asa cum ati facut-o de atatea ori. La parterul scarii mele este inchiriat un apartament, unul din chiriasi ... (vezi toată discuția)
Constructie rampa intrare in bloc pentru persoana cu dizabilitati fizice margaux margaux Buna ziua, va rog frumos daca cineva stie sa ma indrume in cazul in care bunica mea este acum paralizata si nu se mai poate deplasa decat in fotoliul ... (vezi toată discuția)
Rampa pentru persoanele cu dizabilități asociația de proprietari poate refuza construirea unei rampe ... Valman2233 Valman2233 Asociația de proprietari poate refuza construirea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități? Dacă da , în ce condiții? Persoana în cauza ... (vezi toată discuția)