avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune

Tata a decedat in 2004 luna decembrie, mama decedata in septembrie 2009 nu a fost facuta taxa de succesiune dupa tata.Suntem 3 frati. Fratele nu este de acord sa facem taxa de succesiune.Ce putem face in acest caz? Actul de proprietate al tatalui fiind la el. Un raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: ContSters22492 , utilizator 14:33, 23 Septembrie 2009
Pantilie Nina a scris:

Ne-ati intrebat de act de proprietate. Toate actele sunt pe numele tatalui. Casa ,curtea si pamantul si pamntul extravilan si sunt detinute de fratele care a ramas in casa,noi locuind la domicili diferite (dupa moartea tatalui mama a locuit la una din fete care nu are acelasi domiciliu cu fratele).Dorim sa stim daca putem face taxa de succeisune pentru ca fratele nu vrea sa ne dea nici un fel de act care sunt pe numele tatalui.


asa cum a scris si colegul meu sau mai bine spus colegii mei, deci au scris, taxa de succesiune se poate dezbate judecatoreste, in urma modificarilor . acum se taxeaza la valoarea masei partajabile, conform certificatului fiscal pe care urmeaza sa il obtineti
daca actele sunt la fratele dvs , puteti fie obtine o copie fie sa i se puna in vedere de catre instanta sa le prezinte.
acum va trebui sa achitati o taxa de 3% din valoarea masei partajabile, dar numai cand instanta va va pune in vedere si numai in situatia in care fratele dvs nu recunoaste bunurile ramasa in succesiune.
pantru ca exista ordinul 760/1999 care spune ca titularul cererii este cel care nu recunoaste masa partajabila, cu alte cuvinte fratele dvs ar trebui sa plateasca suma
initial dvs platiti o taxa de 19 ron urmand asa cum v-am mai spus a consulta un avocat pentru a va promova actiunea.
in ceea ce priveste taxa de 50 lei pentru stabilirea calitatii de mo;tenitor, aceasta conform lui DEAK se dovede;te cu acte de stare civila precum si anexa 1 sau popular cum o mai numim sesizare de deschidere a procedurii succesorale.
daca aveti sansa de a va intelege cu fratii , in situatia in care ati platit taxa de timbru aceasta va va fi inapoiata functie de actele procedurale efectuate in dosar pana la incheierea tranzactiei.
daca fratele nu doreste, atunci si acesta va suporta in mod egal toate cheltuielile de judecata.
nu putem sa va spunem exact care este suma, dar oricum este mult mai mica decat la notar, deoarece fiecare oras, comuna are o anume valoare pentru tereruri ;i pentru case, pentru terenuri intravilan functie de categoria de folosinta, la fel si extravilan, iar pnetru case pentru cele edificate inainte de 1989 se scade 20% din valoare.
sper sa va ajute
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune maria mateias maria mateias tatal meu a decedat in anul 2000. sora mea care a locuit in olanda si avea dubla cetatenie a decedat si ea in anul 2004. pentru ca nu stiam cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Invitatie dezbatere succesiune sandru72 sandru72 succesiunea din partea lui tata este obligatorie santem 2 frati si mama in viata ce trebuie sa facem? va multumesc:O (vezi toată discuția)
Succesiune NIKNIKO NIKNIKO BUNA ZIUA, DACA SORA MEA A FOST MULTI ANI PLECATA DIN CASA PARINTEASCA SI ACUM DUPA MOARTEA MAMEI VREA SA FACEM SUCCESIUNEA(TATA TRAIESTE) SI NU A CONTRIBUIT ... (vezi toată discuția)