avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat

Buna ziua.
Va supun atentiei urmatoarea situatie.
Un absolvent de studii superioare - stiinte politice, care a obtinut Certificat de absolvire a cursurilor de SSM de 80 de ore si de Manager Sistem de Management SSM, poate fi numit lucrator desemnat in cadrul SIPP?
(Cunosc prevederile legale legate de absolvirea de cursuri medii/superioare in profil real sau tehnice).
Ce solutie ar fi corecta pentru conformarea la cerintele legale (sa urmeze si alte cursuri, de profil real sau tehnice)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:57, 26 Mai 2017
Bună ziua!

În cadrul SIPP nu se numesc lucrători desemnați. Lucrătorul desemnat se numește pentru unitățile în care sunt maxim 249 de lucrători dacă activitatea firmei nu este prevăzută în Anexa nr. 5 din Norme. Cerințele fiind destul de clare, singura soluție ar fi să facă studii în profil real sau tehnic, medii sau superioare. Nu cunosc să se poată echivala aceste studii cu altceva.
Este neclar in ce scop lucratorul are pregatirea mentionata. Este posibil sa fi avut nevoie anterior, in conditiile in care a avut un SRL/ II/ PFA cu mai putin de 9 angajati si si-a asumat activitatea de prevenire si protectie din domeniul ssm.
Lucratori cu alta specializare (in afara domeniului ssm prevazut de lege), pot fi numiti prin decizia angajatorului, in cadrul SIPP cu alte atributii (de exemplu - activitati ITC, secretariat/ arhivare, legislatie, etc.), fara a putea avea legal ca sarcini de serviciu - instruire, supraveghere, prevenire si control pe linie de ssm.Greu de crezut ca sunt multi angajatori care sa-si permita.
Cu pregatirea specificata, lucratorul poate face parte din CSSM, ca reprezentant al salariatilor (daca este ales de acestia), avand deja o pregatire in domeniul ssm superioara cerintelor legale, obligatorii.
HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 52 Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, definiti conform art. 5 lit. d) din lege, sunt alesi de catre si dintre lucratorii din intreprindere si/ sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
-Art. 55 (1) Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor trebuie sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore, cu continutul minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. A.
(2) Indeplinirea cerintei prevazute la alin. (1) se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
Bună ziua!

Ca o completare, cursul de SSM de 80 de ore nu ar trebui să se facă decât celor cu această pregătire minimă despre care am menționat, pentru că, practic, absolvirea lui se lovește de nulitate.

Standardul Ocupațional ANC poate fi citit aici: [ link extern ] .

Mie, personal, mi se par neglijente și iresponsabile centrele de formare profesională care fac orice curs oricui fără să îl informeze că legislația din domeniul respectivului curs te poate împiedica să activezi.
Cum serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49, anume curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu durata de cel putin 80 de ore si studii in invatamântul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic nu vad de ce conteaza studiile superioare. Trebuie vazut ce studii in invatamântul liceal are acel lucrator si in cazul acesta daca indeplineste cerinta poate fi numit lucrator in cadrul serviciului intern de prevenire si protectie. Studiile superioare sunt conditie doar in cazul in care acel lucrator este numit conducătorul serviciului intern de prevenire şi protectie.
Doar cu liceul in profil real sau filiera tehnica, incadrarea conform COR poate fi de inspector ssm, caz in care salarizarea nu poate fi la nivelul de studii superioare.
Ca inspector ssm ii este suficient cursul de 80 de ore de perfectionare in domeniul ssm. Oricum, cursul Manager Sistem de Management SSM a fost facut degeaba, acest curs nefiind considerat de catre Inspectia muncii ca si curs postuniversitar de 180 de ore din domeniul ssm.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm LIA1992 LIA1992 BUNA ZIUA! Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore. As putea sa initiez un PFA sa pot presta ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat/sef serviciu intern ssm originalro originalro Sunt economist, lucrarea de diploma a fost legata de SSM ca parte managemntului de resurse umane, am un curs postuniversitar SSM 240 ore din anul 2005, am ... (vezi toată discuția)
Angajare pentru postul de ssm nicoletatrenea nicoletatrenea buna ziua am si eu o problema cum ar fi: seful meu doreste sa angajeze pe postul de SSM un baiat care nu are studii tehnice si este in anul I la facultate de ... (vezi toată discuția)