avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM

BUNA ZIUA!
Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore.
As putea sa initiez un PFA sa pot presta servicii SSM ?
Pot efectua SSM la firma unde am contract de munca pentru contabilitate?
Va rog o varianta in care sa ma pot folosi si de aceste cunostinte de SSM!

MULTUMESC MULT!
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
LIA1992, utilizator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:21, 20 Aprilie 2019
Buna ziua.
Bănuiesc că ati absolvit cursul de inspector SSM, nu?
Oricum, trebuia sa fi știut asta la absolvirea cursului...
Pentru a desfasura activitatea de SSM in cadrul unei firme trebuie sa fiti numită pe acest post de către angajator. Adică sa fiti numită Lucrator desemnat SSM sau lucrator in cadrul unui Serviciu Intern de Prevenire si Protectie-SIPP
Dacă face asta nu o sa mai puteti desfasura si alta activitate, de contabil-spre exemplu, ci cel mult de PSI sau responsabil mediu, după absolvirea acelor cursuri.
Cititi HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru mai multe detalii.
Ca PFA- Serviciu Extern de Prevenire si Protectie- trebuie, printre altele, sa aveti o vechime de cel putin 5 ani in domeniu si sustinerea unui examen de Abilitate.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
Nu indepliniti conditiile legale pentru a presta activitati in domeniul ssm ca SEPP (titular PFA, SRL, etc.) deoarece nu ati absolovit o facultate tehnica, ci facultatea de contabilitate.
Nu puteti obtine abilitarea de la ITM prevazuta de lege.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
- art. 50 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Pentru a fi desemnat ca lucrator in domeniul ssm, in cadrul firmei unde sunteti angajat trebuie sa indepliniti conditiile prevazute de:
-art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49,
-art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Pentru a desfasura activitati din domeniul ssm in cadrul SIPP (daca este organizat in firma dvs.) trebuie sa indepliniti conditiile
-art. 23 (1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49
(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Pentru a infiinta un Srl sau Pfa si presta servicii SSM, pe langa cursuri, aveti nevoie si de 5 ani de experienta in domeniul securitatii si sanatatii in munca,
Gresesc?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a inregistra o firma la Registrul comertului nu este nevoie de vechime. Vechimea de 5 ani in domeniul ssm este necesara pentru a putea obtine de la ITM abilitarea ca SEPP sau ca persoana fizica care sa desfasoare activitate in cadrul unui SEPP. In baza acestor abilitari se poate infiinta o firma la RC care sa presteze activitati in domeniul ssm.


Ionut.ion a scris:

Buna ziua.
Adică sa fiti numită Lucrator desemnat SSM (.........)
Dacă face asta nu o sa mai puteti desfasura si alta activitate, de contabil-spre exemplu, ci cel mult de PSI sau responsabil mediu, după absolvirea acelor cursuri.


Ionut.Ion mi indicati si mie unde este prevazut in legislatie ca daca esti desemnat ca lucrator pentru desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie nu mai poti desfasura alte activitati in afara de PSI si mediu?

Alte discuții în legătură

Serviciul intern de prevenire si protectie Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, lucrez in cadrul unei societati care are in total aproximativ 400 de angajati impartiti pe mai multe puncte de lucru (mai multe judete). In ... (vezi toată discuția)
Grad superior ssm Adrian Blanaru Adrian Blanaru Un angajat care are curs postuniversitar ERSSM 180 ore este considerat grad superior? Daca da, care sunt atributiile dpdv legal a unui angajat cu grad ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat/sef serviciu intern ssm originalro originalro Sunt economist, lucrarea de diploma a fost legata de SSM ca parte managemntului de resurse umane, am un curs postuniversitar SSM 240 ore din anul 2005, am ... (vezi toată discuția)