avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... plata prejudiciului evaziune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

plata prejudiciului evaziune

Buna ziua,intr-un dosar de evaziune fiscala cu prejudiciu sub 50000 euro am fost acuzat de complicitate la evaziune fiscala,pana la primul termen care innca nu s-a dat prejudiciul a fost integral platit.Intrebarea mea este daca eu ca complice pot beneficia de beneficiul de nepedepsire daca prejudiciul la platit faptuitorul iar eu am fost doar complice.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: beleflorin4444 , utilizator 21:38, 27 Mai 2017
Sub rezerva faptului ca nu s-a precizat clar care este fapta si incadrarea acesteia in speta data.
Pentru analiza de caz se studiaza dosarul pentru a se putea trage o concluzie.
Si practica judiciara poate fi diferita in astfel de cazuri in functie de amanuntele concrete.
Intrebarea mea este daca eu ca complice pot beneficia de beneficiul de nepedepsire daca prejudiciul la platit faptuitorul iar eu am fost doar complice.Multumesc.


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „dacă art.10 alin.1 din Legea nr.241/2005, în forma în vigoare până la data 1 februarie 2014, reglementează o cauză de nepedepsire/reducere a limitelor de pedeapsă cu caracter real sau personal ”.
Potrivit încheierii de sesizare, interpretarea textului legal are efect direct cu privire la soluționarea pe fond a dosarului întrucât prin sentința penală pronunțată de prima instanță au fost considerate incidente prevderile art.10 alin.1 din Legea nr.241/2005 cu privire la toți inculpații în condițiile în care numai o parte au participat la achitarea prejudiciului, iar unul dintre motivele de apel formulate de Ministrul Public vizează tocmai greșita încetare a procesului penal față de inculpații care nu au achitat prejudicul stabilit în cursul urmăririi penale.
În şedinţa din 15 martie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, prin Decizia nr.9 în dosarul nr.71/1/2017, a admis sesizarea formulată și a stabilit că dispoziţiile art.10 alin.1 din Legea nr. 241/2005, în forma în vigoare până la data 1 februarie 2014, reglementează o cauză de nepedepsire/reducere a limitelor de pedeapsă cu caracter personal.

In ceea ce priveste notiunea de prejudiciu, spre exemplu, in practica TB, unde am avut asemenea cauze, instanta pune in vedere inculpatilor pentru a beneficia de dispozitiile art. 10 din Legea 241, ca achitarea prejudiciului trebuie facuta pana la primul termen cu procedura completa potrivit prevederilor legale, iar potrivit RIL-ului ICCJ (Decizia nr. 17/2015) in notiunea de prejudiciu intra si obligatiile fiscale accesorii.
Am vazut situatii, in care cuantumul accesoriilor se apropie de cuantumul obligatiei fiscale principale datorate, avand in vedere ca discutam de fapte savarsite inainte de 2014.
Nu spun ca impartasesc aceasta opinie, va spun doar cum este practica si la ce sa va asteptati.
Buna,in rechizitoriu am fost incadrat dupa legea veche

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere pedeapsa evaziune marinescu112233 marinescu112233 Buna,intr-un proces de evaziune fiscala daca in timpul anchetei si a camerei preliminare prejudiciul a fost achitat in totalitate se reduce ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala ase123 ase123 In cazul unei evaziuni fiscale in valoare de aproximativ 30000 ron,ce urmari penale sunt? (vezi toată discuția)
Infractiune dezincriminata ContSters40598 ContSters40598 Un inculpat este trimis in judecata pentru inselaciune , 215 al.1-2 cp, fals intelectual, prev de art.43 din Legea 82/91 republicata si evaziune fiscala art.10 ... (vezi toată discuția)