As dori sa stiu daca pot raspunde penal daca ascund o persoana care are un mandat de arestare .Precizez ca persoana respectiva este o ruda apropiata un unchi.Va multumesc anticipat.
Eu cred ca va complicati inutil.
Mai bine merge sa execute pedeapsa.
Daca il cauta mult nu va iesi apoi conditionat prea repede.
Va face probabil toata pedeapsa.
Situatia va fi mai complicata in cazul in care unchiul dvs.va fi incarcerat pentru ca in dosarul de penitenciar va fi facuta mentiunea privind sustragerea acestuia de la executarea pedepsei.In aceasta situatie,increderea administratiei penitenciare,este mai mica ,iar regimul ulterior pentru persoana aflata in executarea pedepsei, este ceva mai restrictiv.
Daca n-a existat vreo intelegere prealabila inainte , sau in timpul savarsirii infractiunii , e savarsita infractiunea de favorizare a infractorului , al carei continut legal prevede o cauza de impunitate : favorizarea savarsita de sotul sau de ruda apropiata nu e sanctionata.
Daca , insa , a existat o intelegere intre dumneavoastra , in timpul sau inaintea savarsirii infractiunii , atunci sunt savarsite acte de complicitate.(pedeapsa aplicata e aceeasi cu cea a autorului , dar sunt avute in vedere actele efectiv savarsite, in vederea individualizarii pedepsei de catre instanta de judecata )
Sfatul meu e sa nu va implicati in acest eveniment , de niciun fel , intrucat , in esenta , nu-i oferiti niciun ajutor.
Mai mult , poate chiar ii creati un climat de siguranta , care conduce la ideea ca se sustrage de la efectarea de acte de cercetare , deci situatia ii poate fi ingreunata.
Colaborarea cu organele judiciare si o aparare corect organizata reprezinta un real ajutor pentru ruda dumneavoastra.
Daca se va preda va fi felicitat de politisti si se va scrie frumos la dosarul lui.
De gasit oricum il vor gasi mai devreme sau mai tarziu.
Nu cred ca se va putea sustrage de la executarea pedepsei multi ani, astfel incat sa opereze prescriptia executarii pedepsei inchisorii.